Κλείσιμο

Oυκρανός υπουργός Άμυνας: Δεν θα αποσύρουμε τα στρατεύματα από την Κριμαία

«Τα ουκρανικά στρατεύματα δεν θα αποσυρθούν από την Κριμαία», διεμήνυσε ο ουκρανός υπουργός Άμυνας Ιχόρ Τενιούχ, παρά το γεγονός ότι ο ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν υπέγραψε τη συνθήκη προσάρτησης της περιοχής στη Ρωσία.

Ερωτηθείς από δημοσιογράφους στο περιθώριο μιας κυβερνητικής σύσκεψης, αν το Κίεβο θα αποσύρει τις δυνάμεις του από την κριμαιακή χερσόνησο, απάντησε: «Όχι, θα παραμείνουμε».

Ταυτόχρονα, η Αυστραλία επέβαλε σήμερα οικονομικές κυρώσεις και ταξιδιωτικούς περιορισμούς εναντίον Ρώσων και Ουκρανών, με αφορμή την προσάρτηση της Κριμαίας.

Η υπουργός Εξωτερικών Τζούλι Μπίσοπ δεν ανέφερε τα ονόματα των 12 ατόμων στα οποία επιβλήθηκαν οι κυρώσεις.

Κλίντον: Ο Πούτιν θέλει να «ξανασχεδιάσει» τα σύνορα της Ευρώπης

Στο μεταξύ, από τον Καναδά η πρώην υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, Χίλαρι Κλίντον, δήλωσε πως ο ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν προσπαθεί να «ξαναγράψει» τα σύνορα της Ανατολικής Ευρώπης, σημειώνοντας ότι είναι στο χέρι του να αποφευχθεί μια νέα εποχή Ψυχρού Πολέμου.

Η Κριμαία, στη λογική του Πούτιν, ήταν πάντα μέρος της Ρωσίας ανέφερε χαρακτηριστικά.

ΟΑΣΕ: Παράνομη η προσάρτηση

Η προσάρτηση της Κριμαίας στη Ρωσία είναι «ενάντια στο διεθνές δίκαιο», προειδοποίησε εκ νέου ο επικεφαλής του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη.

Τόνισε επίσης ότι «οι εξελίξεις αυτές δεν θα πρέπει να σημάνουν το τέλος της διπλωματίας , προκειμένου να ξεπεραστεί η κρίση».

Την κίνηση της Ρωσίας να προσαρτήσει την ουκρανική χερσόνησο της Κριμαίας καταδίκασε και ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Άντερς Φο Ράσμουσεν, λέγοντας ότι η Μόσχα βαδίζει «σε έναν επικίνδυνο δρόμο».

Σε τεντωμένο σχοινί οι σχέσεις Λαβρόφ - Κέρι

Εν τω μεταξύ τηλεφωνική συνομιλία σε έντονο ύφος είχαν χθες οι υπουργοί Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών Τζον Κέρι και της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ, με τον επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας να σημειώνει πως οι Δυτικές κυρώσεις σε βάρος της Μόσχας είναι «απολύτως απαράδεκτες» και να προειδοποιεί πως θα υπάρξουν συνέπειες, λίγες ώρες αφότου ο Βλαντιμίρ Πούτιν υπέγραψε την επισίσημη προσάρτιση της Κριμαίας στη Ρωσική Ομοσπονδία.

Από την πλευρά του, ο κ. Κέρι επανέλαβε τη θέση της Ουάσιγκτον πως το δημοψήφισμα στην Κριμαία είναι «παράνομο», κάνοντας λόγο για μία απαράδεκτη κατάσταση.

Την Πέμπτη θα διεξαχθεί έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προκειμένου να υιοθετηθεί μία «ενωμένη απάντηση της Ε.Ε.» για την κατάσταση στην Ουκρανία συγκάλεσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρομπέι.

Παράλληλα, ακυρώθηκε η επίσκεψη που θα πραγματοποιούσε σήμερα στη Μόσχα ο Χέρμαν βαν Ρομπέι προκειμένου να συναντηθεί με τον Βλαντιμίρ Πούτιν.
Πηγή: skai.gr