Ομπάμα: Έτοιμοι για νέες κυρώσεις, περαιτέρω προκλήσεις θα απομονώσουν τη Μόσχα

Νέα προειδοποίηση προς τον Βλαντιμίρ Πούτιν πως «περαιτέρω προκλήσεις» στην κρίση της Ουκρανίας θα «πετύχουν μόνο τη μεγαλύτερη απομόνωση της Ρωσίας» απηύθυνε πριν από λίγη ώρα σε έκτακτο διάγγελμά του ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Μπαράκ Ομπάμα, λίγες ώρες αφότου ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε κυρώσεις σε βάρος επτά ρώσων αξιωματούχων και τεσσάρων αξιωματούχων της Κριμαίας.

Ανάμεσα στους «στόχους» των κυρώσεων που ανακοινώθηκαν βρίσκονται ο Ντμίτρι Ρογκοζίν, αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης, ο στενός σύμβουλος του κ. Πούτιν Σεργκέι Γκλάζιεφ, ο Βλάντισλαβ Σούρκοφ, βοηθός του κ. Πούτιν, η πρόεδρος της Άνω Βουλής Βαλεντίνα Ματβιγιένκο και η αυτονομιστική ηγεσία της Κριμαίας.

Ο κ. Ομπάμα άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο επιπρόσθετων κυρώσεων, υπογραμμίζοντας ότι νέα μέτρα θα επιφέρουν «μεγαλύτερο βάρος» στη ρωσική οικονομία.

Τόνισε ωστόσο πως εξακολουθεί να πιστεύει σε μία διπλωματική λύση, που θα βασίζεται στο αν η Μόσχα θα επιλέξει να «κλιμακώσει ή να αποκλιμακώσει την κατάσταση».

Στο πλαίσιο αυτό, κάλεσε εκ νέου τη Ρωσία να αποσύρει στις βάσεις τους τις ρωσικές δυνάμεις που βρίσκονται στην Κριμαία, αλλά και να εμπλακεί σε διάλογο με τη μεταβατική κυβέρνηση στο Κίεβο.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ διεμήνυσε πως την επόμενη εβδομάδα θα επισκεφτεί την Ευρώπη, προκειμένου να επαναβεβαιώσει τη δέσμευση των ΗΠΑ στη συλλογική άμυνα για την υπεράσπιση της περιοχής.

Κυρώσεις σε βάρος 21 ρώσων και ουκρανών αξιωματούχων επέβαλε η Ευρωπαϊκή Ένωση.
Πηγή: Newsdesk ΣΚΑΪ