Κλείσιμο

Άσυλο στη Γερμανία επιζητούσε ο Ιρανός επιβάτης του Boeing με το κλεμμένο διαβατήριο

Κανένα στοιχείο που να συνδέει τον ταυτοποιημένο επιβάτη του αγνοούμενου αεροσκάφους της Malaysia Airlines που χρησιμοποίησε πλαστό διαβατήριο με τρομοκρατία δεν έχουν εντοπίσει οι Αρχές της Μαλαισίας, όπως ανακοίνωσε τη Δευτέρα ο επικεφαλής της μαλαισιανής Αστυνομίας.

Πρόκειται για έναν 19χρονο Ιρανό, ο οποίος πιστεύεται ότι επεδίωκε να μεταβεί στη Γερμανία προκειμένου να ζητήσει πολιτικό άσυλο.

Το όνομά του είναι Πούρια Νουρ Μοχάμαντ Μεχράντ.

Police hold handout pics
Φωτογραφίες του 19χρονου ιρανού

Ο Ιρανός, όπως και ο δεύτερος επιβάτης της πτήσης MH370 που ταξίδευε με κλεμμένο διαβατήριο, είχαν ταυτόχρονα αγοράσει εισιτήρια και για την πτήση-σύνδεση από Πεκίνο προς Ευρώπη.

Ο δεύτερος επιβάτης δεν έχει ακόμα ταυτοποιηθεί.

Και στη γη οι έρευνες

Στα δυτικά παράλια της Μαλαισίας και στα Στενά του Μάλακα εστιάζουν πλέον οι άκαρπες έως τώρα έρευνες για το αγνοούμενο Boeing 777-200 της Malaysia Airlines, το οποίο εξαφανίστηκε από τα ραντάρ το βράδυ της Παρασκευής (20:40 ώρα Ελλάδος), με 239 επιβαίνοντες.

Η εν λόγω περιοχή βρίσκεται από την άλλη πλευρά των μαλαισιανών ακτών σε σχέση με τη θαλάσσια ζώνη πάνω από την οποία εξαφανίστηκε το αεροσκάφος, γεγονός που υπογραμμίζει τη συνεχή επέκταση της ακτίνας έρευνας, που πλέον περιλαμβάνει και περιοχές της ηπειρωτικής Μαλαισίας.

Σύμφωνα με τον επίσημο κινεζικό Τύπο, το υπουργείο Άμυνας της Κίνας αναπρογραμμάτισε 10 δορυφόρους προκειμένου να βοηθήσει στην έρευνα για τον εντοπισμό του αεροσκάφους.

Παράλληλα, το Βιετνάμ διηύρυνε τις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης σε έκταση άλλων 26.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων.

Πιθανά συντρίμμια

Οι Αρχές της Μαλαισίας απέστειλαν πλοία προκειμένου να ερευνήσουν συντρίμμια που φέρεται πως είχαν εντοπιστεί στην επιφάνεια της Θάλασσας της Νότιας Κίνας.

Στην περιοχή έχουν σταλεί και βιετναμέζικα πλοία, για να ερευνήσουν αντικείμενα που φέρονται να είναι μεταλλικά κομμάτια, όπως μεταδίδει το γερμανικό πρακτορείο Ειδήσεων.

Την ίδια ώρα, η ταϊλανδική Αστυνομία επιβεβαίωσε πως τα εισιτήρια των δύο επιβατών της πτήσης που χρησιμοποίησαν πλαστά διαβατήρια είχαν εκδοθεί από ταϊλανδικό πρακτορείο ταξιδιών για έναν ιρανό πολίτη.

Ανάληψη ευθύνης;

Εν τω μεταξύ, πρωτοεμφανιζόμενη οργάνωση με την επωνυμία Κινεζική Ταξιαρχία των Μαρτύρων ανέλαβε με e-mail που έστειλε σε αρκετούς κινέζους δημοσιογράφους την ευθύνη για την εξαφάνιση του αεροσκάφους.

«Σκοτώσατε έναν από εμάς, θα σκοτώσουμε 100 σε αντίποινα» αναφέρουν, χωρίς να δίνουν λεπτομέρειες για την εξαφάνιση του αεροσκάφους, ούτε για τους ακριβείς λόγους της φερόμενης πράξης τους.

Οι Αρχές της Μαλαισίας εκτιμούν ότι πιθανότατα πρόκειται για φάρσα.
Πηγή: Newsdesk ΣΚΑΪ