Πρόεδρος Βουλής Κριμαίας: Πριν το τέλος Μαρτίου η Κριμαία θα είναι Ρωσία

Πριν από το τέλος του Μαρτίου η Κριμαία θα αποτελεί μέρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας, δήλωσε ο επικεφαλής του τοπικού κοινοβουλίου, Βλαντιμίρ Κονσταντίνοφ, ενόψει του δημοψηφίσματος της 16ης Μαρτίου, όπως μεταδίδει το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων ITAR-Tass.

Μάλιστα, υποσχέθηκε σε δασκάλους, γιατρούς, στρατιωτικούς, αστυνομικούς και άλλους δημόσιους υπαλλήλους ότι το εισόδημά τους θα αυξηθεί κατά τέσσερις φορές με την ένταξη της χερσονήσου στη Ρωσία.

Πάντως, ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών Τζον Κέρι διεμήνυσε στο ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ, κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνομιλίας που είχαν την Παρασκευή, ότι εάν η Μόσχα προσαρτήσει την Αυτόνομη Δημοκρατία της Κριμαίας θα κλείσει την πόρτα στη διπλωματία.

Όπως δήλωσε αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ο κ. Κέρι κάλεσε τη Μόσχα να επιδείξει τη μέγιστη αυτοσυγκράτηση.

Σε ανακοίνωσή του σχετικά με τη συνομιλία, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών ανέφερε ότι οι δύο υπουργοί «συμφώνησαν να έχουν εντατικές επαφές τους για τη διευθέτηση της ουκρανικής κρίσης». Το ρωσικό ΥΠΕΞ διευκρίνισε ότι η επικοινωνία έγινε με αμερικανική πρωτοβουλία.

Εν τω μεταξύ, ο Μπαράκ Ομπάμα είχε συνομιλία με τους προέδρους της Λιθουανίας, της Λετονίας και της Εσθονίας και τους διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνησή του «δεσμεύεται» για την ασφάλειά των χωρών τους μέσω των υποχρεώσεων των ΗΠΑ στο NATO.

Την ίδια στιγμή, στο Κίεβο, σε συνέντευξη Τύπου ο ηγέτης της ακροδεξιάς παράταξης Δεξιός Τομέας Ντμίτρο Γιάρος ανακοίνωσε επισήμως ότι θα είναι υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές, επιβεβαιώνοντας προγενέστερες πληροφορίες, και εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση εναντίον της νέας κυβέρνησης, διαμαρτυρόμενος για το γεγονός ότι οι νέες Αρχές δεν έχουν δώσει στη δημοσιότητα στοιχεία για το πως σκοτώθηκαν τουλάχιστον 95 άνθρωποι κατά τη διάρκεια των πρόσφατων αντικυβερνητικών διαδηλώσεων.

Ο ηγέτης του Δεξιού Τομέα καταζητείται από τις αρχές της Ρωσίας οι οποίες τον κατηγορούν για υποκίνηση τρομοκρατικών ενεργειών.

Θύματα «κυβερνο-επιθέσεων» έπεσαν το Συμβούλιο Ασφαλείας και Άμυνας της Ουκρανίας καθώς και το Εθνικό πρακτορείο Ειδήσεων.
Πηγή: Newsdesk ΣΚΑΪ, με πληροφορίες από ΑΜΠΕ/Γερμανικό Πρακτορείο