Ουκρανός υπουργός: Ρωσικές ένοπλες δυνάμεις κατέλαβαν τα αεροδρόμια της Κριμαίας

Ο υπουργός Εσωτερικών της Ουκρανίας δήλωσε σήμερα ότι οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις κατέλαβαν δύο αεροδρόμια της Κριμαίας και κατήγγειλε την κίνηση αυτή χαρακτηρίζοντάς την ένοπλη εισβολή και κατοχή.

Οπως είπε ο Αρσέν Αβάκοφ μέσω της σελίδας του στο Facebook δεν σημειώθηκαν συγκρούσεις ούτε υπήρξαν θύματα όταν ομάδα ενόπλων, που κατά τον ίδιο ήταν μέλη των ρωσικών ναυτικών δυνάμεων ανέλαβαν τον έλεγχο του στρατιωτικού αεροδρομίου της Σεβαστούπολης όπου βρίσκεται η βάση του ρωσικού Στόλου της Μαύρης Θάλασσας.

Ένοπλοι, που όπως είπε ο ίδιος, προέρχονταν από την Ρωσική Ομοσπονδία, κατέλαβαν--αναίμακτα--και το διεθνές αεροδρόμιο της Συμφερούπολης στην Κριμαία.

"Θεωρώ ότι αυτό που συνέβη είναι μία ένοπλη εισβολή και κατοχή που παραβιάζει όλες τις διεθνείς συμφωνίες και τους κανόνες", είπε ο Αβάκοφ περιγράφοντας την κατάληψη ως ένοπλη πρόκληση και κάνοντας έκκληση για διάλογο.

Νωρίτερα, το πρακτορείο ειδήσεων Ίντερφαξ μετέδωσε ότι ρώσοι στρατιώτες, φορώντας κράνη και αλεξίσφαιρα και υποστηριζόμενοι από τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού, έχουν αναπτυχθεί στην περίμετρο του στρατιωτικού αεροδρομίου της Σεβαστούπολης στην Κριμαία, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Ίντερφαξ.

Το πρακτορείο επικαλείται στρατιωτικές πηγές στην περιοχή σύμφωνα με τις οποίες οι στρατιώτες αναπτύχθηκαν στο στρατιωτικό αεροδρόμιο Μπελμπέκ για να αποτρέψουν την άφιξη "μαχητών".

Στα χέρια ένοπλων Φιλορώσων βρίσκεται απο τα ξημερώματα το Αεροδρόμιο της Συμφερόπολης της Κριμαίας αλλά οι πτήσεις διεξάγονται κανονικά. Σύμφωνα με το Ιντερφάξ, περίπου 50 ένοπλοι μπήκαν τη νύχτα στο αεροδρόμιο (Δείτε το βίντεο ΕΔΩ)

Η πρόσβαση στο αεροδρόμιο επιτρέπεται και οι επιβάτες πραγματοποιούν χωρίς πρόβλημα τις απαραίτητες διαδικασίες για την επιβίβασή τους στις πτήσεις, είπε ο ίδιος δημοσιογράφος, αλλά τόνισε ότι περίπου 12 ένοπλοι βρίσκονται έξω από τον χώρο του αεροδρομίου στην περίμετρό του.

Το Reuters αναφέρει ότι οι ένοπλοι μπαινοβγαίνουν στον πύργο ελέγχου. Ένας άνδρας, με το όνομα Βλαντιμίρ, δήλωσε στο πρακτορείο ότι ήταν εθελοντής και βοηθούσε τους ενόπλους, αν και όπως είπε δεν γνωρίζει από που προέρχονται.

«Είμαι με τον Πολιτοφυλακή του λαού της Κριμαίας. Είμαστε απλοί άνθρωποι, εθελοντές» είπε και τόνισε πως βρίσκονται στο αεροδρόμιο για να διατηρήσουν την τάξη.

Σε ξεχωριστό τηλεγράφημα, το πρακτορείο Ιντερφαξ  ανέφερε ότι ορισμένοι από μια ομάδα ανθρώπων που κατευθύνονταν προς το αεροδρόμιο έφεραν το σύμβολο του ρωσικού ναυτικού.

Οι Έλληνες ομογενείς της Ουκρανίας είναι ασφαλεί
ς, δήλωσε στο ΣΚΑΪ ο έλληνας πρέσβης στο Κίεβο, Βασίλης Παπαδόπουλος.
Πηγή: Newsdesk ΣΚΑΪ, ΑΜΠΕ, BBC, Reuters