Ένοπλοι στο αεροδρόμιο της Κριμαίας – Μήνυμα ΗΠΑ στη Ρωσία να αποφύγει «τις προκλήσεις»

Κανονικά λειτουργεί το αεροδρόμιο της πρωτεύουσας της Κριμαίας, της Συμφερόπολης, όπως διαβεβαίωσε δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου που βρίσκεται στην περιοχή, παρά την κατάληψη - κατά τη διάρκεια της νύχτας - του αεροδρομίου από περίπου 50 ένοπλους. (Δείτε το βίντεο ΕΔΩ)

Η πρόσβαση στο αεροδρόμιο επιτρέπεται και οι επιβάτες πραγματοποιούν χωρίς πρόβλημα τις απαραίτητες διαδικασίες για την επιβίβασή τους στις πτήσεις, είπε ο ίδιος δημοσιογράφος, αλλά τόνισε ότι περίπου 12 ένοπλοι βρίσκονται έξω από τον χώρο του αεροδρομίου στην περίμετρό του.

Το Reuters αναφέρει ότι οι ένοπλοι μπαινοβγαίνουν στον πύργο ελέγχου. Ένας άνδρας, με το όνομα Βλαντιμίρ, δήλωσε στο πρακτορείο ότι ήταν εθελοντής και βοηθούσε τους ενόπλους, αν και όπως είπε δεν γνωρίζει από που προέρχονται.

«Είμαι με τον Πολιτοφυλακή του λαού της Κριμαίας. Είμαστε απλοί άνθρωποι, εθελοντές» είπε και τόνισε πως βρίσκονται στο αεροδρόμιο για να διατηρήσουν την τάξη.

Την είδηση για την κατάληψη είχε μεταδώσει νωρίτερα το πρακτορείο Ειδήσεων Interfax.

Το πρακτορείο, επικαλούμενο δηλώσεις αυτόπτων μαρτύρων, μετέδωσε ότι περίπου 50 ένοπλοι άνδρες ντυμένοι με στολές, έφτασαν με τρία φορτηγά στο αεροδρόμιο και το κατέλαβαν.

Σε ξεχωριστό τηλεγράφημα, το πρακτορείο ανέφερε ότι ορισμένοι από μια ομάδα ανθρώπων που κατευθύνονταν προς το αεροδρόμιο έφεραν το σύμβολο του ρωσικού ναυτικού.

Εν τω μεταξύ, οι ΗΠΑ κάλεσαν όλες τις πλευρές να υποχωρήσουν και να αποφύγουν την ένταση και τις προκλήσεις. 

Η Ρωσία δεσμεύτηκε "να σεβαστεί την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας", δήλωσε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Τζον Κέρι μετά από τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Ρώσο ομόλογό του, Σεργκέι Λαβρόφ.

Στην επικοινωνία που είχαν οι δύο υπουργοί, ο Λαβρόφ διαβεβαίωσε επίσης ότι πίσω από τις ταραχές στην Κριμαία, στη νότια Ουκρανία, δεν κρύβεται η Μόσχα.

Παράλληλα, ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, χαιρέτησε χθες το σχηματισμό της νέας κυβέρνησης στην Ουκρανία, κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχε με τον Ουκρανό πρωθυπουργό Αρσένι Γιάτσενιουκ και υποσχέθηκε την υποστήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών για τις επερχόμενες μεταρρυθμίσεις στη χώρα, αναφέρεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο Λευκός Οίκος.
Πηγή: Newsdesk ΣΚΑΪ, ΑΜΠΕ, BBC, Reuters