Κλείσιμο

Aνησυχία από την κατάληψη του κυβερνείου της Κριμαίας - Συνέντευξη Γιανουκόβιτς την Παρασκευή

Διεθνή ανησυχία προκαλεί στη Δύση η κατάληψη, τα ξημερώματα, της Βουλής και του κυβερνείου της Κριμαίας, από ένοπλους ρωσόφωνους.

Τον προβληματισμό του εξέφρασε ο επικεφαλής του ΝΑΤΟ Άντερς Φογκ Ράσμουσεν και ζήτησε από τη Ρωσία να μην προχωρήσει σε κινήσεις που θα κλιμακώσουν την ένταση.

Την ανησυχία τους εξέφρασαν οι ηγέτες της Βρετανίας και της Γερμανίας Ντειβιντ Κάμερον και Άνγκελα Μέρκελ.

Συνέντευξη Τύπου από την ρωσική πόλη Ροστόφ θα παραχωρήσει την Παρασκευή στις 3 το μεσημέρι ώρα Ελλάδος ο αποπεμφθείς πρόεδρος Βίκτορ Γιανουκόβιτς. Ο Τύπος της Ρωσίας αναφέρει ότι ο Γιανουκόβιτς βρίσκεται σε σανατόριο της Μόσχας, χωρίς, πάντως κάποια από τις δύο πληροφορίες να έχει επιβεβαιωθεί επισήμως.

Μέσω γραπτής δήλωσής του σε ρωσικά μέσα, ο αποπεμφθείς πρόεδρος της Ουκρανίας ζήτησε από τη Μόσχα να τον προστατεύσει από «εξτρεμιστές».

Ο αμερικανός υπουργός των Εξωτερικών Τζον Κέρι επικοινώνησε με το ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ, προτείνοντας κοινή συνεργασία για την επίλυση της ουκρανικής κρίσης.

Σημειώνεται ότι την ώρα που η Βουλή στο Κίεβο έδινε ψήφο εμπιστοσύνης στη νέα κυβέρνηση εθνικής ενότητας, ο πρόεδρος του τοπικού κοινοβουλίου της Κριμαίας προκήρυσσε τη διενέργεια δημοψηφίσματος για το πολιτικό μέλλον της περιοχής, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ITAR-Tass.

Από την πλευρά του, ο ουκρανός πρωθυπουργός Αρσένι Γιατσένιουκ διαμηνύει πως η Κριμαία ήταν, είναι και θα είναι μέρος της Ουκρανίας. Νωρίτερα, ο μεταβατικός πρόεδρος Ολεκσάντερ Τουρτσίνοφ προειδοποίησε πως οιαδήποτε κίνηση ρωσικών δυνάμεων έξω από το ρωσικό ναύσταθμο της Σεβαστούπολης «θα εκληφθεί ως εχθρική ενέργεια».

Πάντως, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε πως κάθε έως τώρα κίνηση του ρωσικού στόλου της Μαύρης Θάλασσας, που βασίζεται στη Σεβαστούπολη είναι σύμφωνη με τους διεθνείς κανόνες. 




Νωρίτερα την Πέμπτη, η Μόσχα έθεσε σε ετοιμότητα μάχης αεροσκάφη κοντά στα δυτικά της σύνορα, ενώ παράλληλα το ΥΠΕΞ τόνισε πως είναι έτοιμο να υπερασπιστεί τα δικαιώματα των «συμπατριωτών» Ρώσων και να αντιμετωπίσει με «σθένος» και «χωρίς συμβιβασμούς» κάθε παραβίασή τους.

Την Τετάρτη, ο Βλαντιμίρ Πούτιν διέταξε γυμνάσια για 150.000 στρατιώτες στις δυτικές στρατιωτικές επαρχίες, με τη Μόσχα να ενημερώνει ωστόσο το NATO πως οι ασκήσεις είναι άσχετες με την ουκρανική κρίση, θέση που δέχτηκε η Συμμαχία, με τον γ.γ. Άντερς Φο Ράσμουσεν να δηλώνει πως «δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας».

Ρωσικά μέσα ενημέρωσης να μεταδίδουν πως η Ρωσία έχει προσφέρει προστασία στον αποπεμφθέντα πρόεδρο της Ουκρανίας Βίκτορ Γιανούκοβιτς, με το δίκτυο RBK να αναφέρει μάλιστα πως ο κ. Γιανούκοβιτς βρίσκεται σε σανατόριο του Κρεμλίνου έξω από τη Μόσχα. Ο ίδιος ο αποπεμφθείς πρόεδρος, σε γραπτή του δήλωση σε τρία ρωσικά ΜΜΕ, τόνισε πως είναι ο «νόμιμος πρόεδρος» της ανατολικοευρωπαϊκής χώρας, και ζήτησε την προστασία της Ρωσίας έναντι «εξτρεμιστών».

Οι εξελίξεις της Πέμπτης πυροδοτήθηκαν από την κατάληψη του κοινοβουλίου και του κυβερνείου της Κριμαίας από ένοπλους άνδρες, οι οποίοι φορούσαν στολές χωρίς διακριτικά αλλά διακοσμημένες με τα χρώματα νίκης του Κόκκινου Στρατού στο Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Οι καταληψίες υπέστειλαν την ουκρανική σημαία από τα δύο κτήρια και σήκωσαν τη ρωσική. Έως τώρα δεν έχουν προβεί σε κανένα αίτημα ούτε έχουν έρθει σε επαφή με τις δυνάμεις ασφαλείας, οι οποίες έχουν αποκλείσει την περιοχή.

«Έτοιμο να ανταποκριθεί» στο αίτημα της Ουκρανίας για οικονομική βοήθεια είναι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, όπως ανακοίνωσε το απόγευμα της Πέμπτης η διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ.
Πηγή: Νewsdesk ΣΚΑΪ