Στα μέσα του καλοκαιριού η εκδίκαση του αιτήματος έκδοσης των Γριβέα-Βάτσικα

Για τις 22 Ιουλίου όρισε το Ειρηνοδικείο του Γουέστμινστερ στο Λονδίνο την εκδίκαση του αιτήματος των ελληνικών αρχών για την έκδοση των Κυριάκου Γριβέα και Αναστασίας Βάτσικα, που κατηγορούνται ως άμεσοι συνεργοί σε απιστία και ξέπλυμα χρήματος για την υπόθεση των επισφαλών δανείων του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου.

Ο δικαστής Σνόου αποδέχθηκε το κοινό αίτημα υπεράσπισης και ενάγουσας αρχής για τη χορήγηση προθεσμίας αρκετών εβδομάδων πριν την εκδίκαση της υπόθεσης, ώστε στο μεσοδιάστημα να εξεταστεί μια σειρά ζητημάτων που εγείρουν οι δικηγόροι του ζεύγους.

Συγκεκριμένα, ο συνήγορός τους Μπεν Μπράντον είπε ότι τίθενται τέσσερα ζητήματα που ενδεχομένως να δημιουργούν συνθήκες οι οποίες δεν επιτρέπουν την έκδοση των πελατών του στην Ελλάδα.

Αρχικά ανέφερε ενώπιον της έδρας ότι απαιτούνται περισσότερα στοιχεία από τις ελληνικές αρχές επί του αδικήματος που περιγράφεται στο ένταλμα σύλληψης, καθώς δεν υπάρχει ανάλογο αδίκημα στο βρετανικό δίκαιο. Συνήθως οι δικαστικές αρχές αποφεύγουν να εκδίδουν καταζητούμενους σε μια άλλη χώρα αν οι κατηγορίες δε στοιχειοθετούν αδίκημα στη χώρα εξέτασης του αιτήματος έκδοσης.

Το δεύτερο ζήτημα που έθεσε η υπεράσπιση αφορά στις συνθήκες κράτησης του ζεύγους σε περίπτωση έκδοσης και καταδίκης. Αναφέρθηκε χαρακτηριστικά ότι έχουν υπάρξει δικαστικές και άλλες δημόσιες επικρίσεις των συνθηκών που επικρατούν σε διάφορα ελληνικά σωφρονιστικά καταστήματα. Ως πιθανότερη φυλακή στην οποία θα οδηγούταν το ζεύγος αναφέρθηκαν οι φυλακές Κορυδαλλού. Η υπεράσπιση ζήτησε λοιπόν χρόνο ώστε να αναθέσει σε πραγματογνώμονα στην Ελλάδα την εξέταση των συνθηκών κράτησης στην ανδρική και γυναικεία πτέρυγα του Κορυδαλλού.

Δύο πραγματογνωμοσύνες θα ζητηθούν και σε ό,τι αφορά το τρίτο ζήτημα, που έχει να κάνει με το κατά πόσο οι Γριβέας και Βάτσικα θα τύχουν δίκαιης δίκης στην Ελλάδα. Ο κ. Μπράντον είπε ότι θα χρειαστούν δύο εκθέσεις – μία πιθανώς από κάποιον πολιτικό επιστήμονα αναφορικά με τη λειτουργία των θεσμών στη χώρα και πιο συγκεκριμένα του δικαστικού συστήματος και μία από δικηγόρο αναφορικά με τη συγκεκριμένη υπόθεση, ώστε να αξιολογηθεί κατά πόσο έχει δημιουργηθεί ατμόσφαιρα που επηρεάζει το τεκμήριο της αθωότητας.

Τέλος, η υπεράσπιση σημείωσε ότι το αίτημα έκδοσης δημιουργεί «δυσανάλογη παρέμβαση» στον οικογενειακό βίο των Γριβέα-Βάτσικα. Όπως αναφέρθηκε, αμφότεροι ζουν εδώ και κάποια χρόνια στο Λονδίνο, όπου επίσης ζουν και πηγαίνουν σχολείο τα παιδιά τους, επομένως θα πρέπει να εξεταστεί κατά πόσο δημιουργούνται συνθήκες κατά της έκδοσής τους στην Ελλάδα.

Το δικαστήριο έδωσε προθεσμία έως στις 2 Ιουνίου στους δικηγόρους των δύο πλευρών να προβούν στις απαραίτητες ενέργειες για την επίλυση των εκκρεμοτήτων που παρουσίασε η υπεράσπιση. Την ημερομηνία εκείνη θα κριθεί κατά πόσο μπορεί να τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα που ορίζει την εκδίκαση της υπόθεσης στις 22 Ιουλίου. Η έδρα εκτίμησε ότι η εκδίκαση της υπόθεσης θα διαρκέσει τρεις ημέρες.
Πηγή: Θανάσης Γκαβός, Λονδίνο