Εντυπωσιακή αύξηση των νεκρών αμάχων στο Αφγανιστάν, βαρύς φόρος για γυναικόπαιδα

Αυξημένος κατά 14% σε σχέση με το 2012 ήταν ο αριθμός των αμάχων που έχασαν τη ζωή τους το 2013 στο Αφγανιστάν, σύμφωνα με έκθεση των Ηνωμένων Εθνών που δόθηκε το Σάββατο στη δημοσιότητα, με το «φόρο αίματος» που «πληρώνουν» γυναίκες και παιδιά να σημειώνει τη μεγαλύτερη αύξηση από το 2009.

Συνολικά 2.959 άμαχοι σκοτώθηκαν και 5.656 τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια του 2013.

Ο αριθμός των παιδιών που σκοτώθηκαν ή τραυματίστηκαν λόγω της βίας αυξήθηκε κατά 36% συγκριτικά με το 2012, ενώ ο αριθμός των γυναικών θυμάτων αυξήθηκε κατά 34%.

Η αύξηση του φόρου αίματος ήλθε καθώς οι αφγανικές δυνάμεις ασφαλείας έχουν αναλάβει την ευθύνη για την ασφάλεια της χώρας, υποστηριζόμενες από τη διεθνή συμμαχική δύναμη ISAF, η οποία ωστόσο είναι προγραμματισμένη να αποχωρήσει από τη χώρα στα τέλη του 2014.

Στο πλαίσιο αυτό, η έκθεση του ΟΗΕ αφήνει σοβαρότατες αιχμές για τη δράση της Τοπικής Αφγανικής Αστυνομίας, καθώς οι απώλειες που συνδέονται με τη δράση της τριπλασιάστηκαν σε σχέση με το 2012, με το σώμα να δίνει την εντύπωση πως δρα υπό καθεστώς ατιμωρησίας.

Μεταξύ άλλων, αναφέρονται περιστατικά εκτελέσεων, εκδίκησης και τιμωριών.

Βασικός «δολοφόνος» στο Αφγανιστάν παραμένουν οι αυτοσχέδιοι εκρηκτικοί μηχανισμοί, ενώ, σύμφωνα με την έκθεση, η το 3% των απωλειών αμάχων προπκλήθηκε από τη δράση των συμμαχικών διεθνών δυνάμεων, κυρίως λόγω αεροπορικών επιδρομών.
Πηγή: Newsdesk ΣΚΑΪ