Το τουρκικό κοινοβούλιο ενέκρινε το αμφιλεγόμενο νομοσχέδιο για το διαδίκτυο

Το τουρκικό κοινοβούλιο υιοθέτησε την Τετάρτη μια σειρά από αμφιλεγόμενες τροπολογίες που ενισχύουν τον έλεγχο του κράτους στα μέσα του διαδικτύου.

Αυτός ο νέος νόμος επιτρέπει στις κυβερνητικές αρχές, συμπεριλαμβανομένων των κρατικών τηλεπικοινωνιών (TIB) να μπλοκάρουν χωρίς δικαστική απόφαση ιστοσελίδες που παραβιάζουν την «προστασία της ιδιωτικής ζωής» ή δημοσιεύουν περιεχόμενο που θεωρείται «διάκριση ή προσβλητικό». Ο συγκεκριμένος νόμος καταγγέλλεται από την τουρκική αντιπολίτευση και πολλές ΜΚΟ, μετέδωσαν τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης.

Ο νόμος είναι μέρος ενός συνολικού νομοσχεδίου της τουρκικής κυβέρνησης του πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, οι διατάξεις του οποίου θεσπίστηκαν μετά από έντονη κοινοβουλευτική συζήτηση με την αντιπολίτευση.

Το κυβερνών κόμμα της Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης ( ΑΚΡ ) έχει την απόλυτη πλειοψηφία με 319 έδρες στο 550 εδρών κοινοβούλιο.

Σε μια « έκθεση διαφάνειας» που δημοσιεύθηκε το Δεκέμβριο, ο γίγαντας του διαδικτύου Google είχε συμπεριλάβει την Τουρκία, όπως και την Κίνα στην πρώτη γραμμή των λογοκριτών στο web. Η ψηφοφορία έρχεται ενόσω η κυβέρνηση Ερντογάν από τα μέσα Δεκεμβρίου βρίσκεται εν μέσω ενός άνευ προηγουμένου σκανδάλου διαφθοράς , και ενώ η χώρα οδηγείται σε δημοτικές εκλογές την 30η Μαρτίου και σε προεδρικές τον Αύγουστο του 2014.
Πηγή: Πηγή: ΑΜΠΕ