Η πολωνική ακροδεξιά θα λάβει μέρος στις ευρωεκλογές με στόχο «τη διάλυση της ΕΕ»

Βρισκόταν για χρόνια στο περιθώριο της θεσμικής πολιτικής ζωής. Αλλά τώρα η νεόκοπη πολωνική ακροδεξιά, ένα αντιευρωπαϊκό και ομοφοβικό κόμμα, ρίχνεται για πρώτη φορά στη μάχη των ευρωεκλογών. «Είμαστε μέλη της ΕΕ είτε το θέλουμε είτε όχι, αλλά η θέση της Πολωνίας είναι έξω από την ΕΕ», λέει ο 29χρονος Ρόμπερτ Βινίτσκι, αρχηγός του Εθνικού Κινήματος (Ruch Narodowy).

«Πηγαίνουμε στις Βρυξέλλες για να διαλύσουμε την ΕΕ», συμπληρώνει ο Άρτουρ Ζαουίσα, υποψήφιος κι αυτός στις εκλογές του Μαϊου. «Για να το πετύχουμε όμως, πρέπει πρώτα να μπούμε στο ευρωκοινοβούλιο, έστω και μόνο για να καταθέσουμε πρόταση για την έξοδο της Πολωνίας από την ΕΕ ή την ακύρωση της Συμφωνίας της Λισαβώνας».

Το κίνημα έγινε γνωστό από τις «πορείες της ανεξαρτησίας» που πραγματοποιήθηκαν στις 11 Νοεμβρίου και σημαδεύτηκαν από επεισόδια. Σε μία από αυτές, οι διαδηλωτές έκαψαν ένα φυλάκιο της αστυνομίας μπροστά στην πρεσβεία της Ρωσίας στη Βαρσοβία και μια καλλιτεχνική εγκατάσταση που είχε τη μορφή ουράνιου τόξου και συμβόλιζε το κίνημα των γκέι. Οι περισσότεροι φορούσαν κουκούλες και ήταν οπαδοί ποδοσφαιρικών ομάδων.

Τις προάλλες, οι ηγέτες του κινήματος παρουσίασαν το πρόγραμμά τους στους δημοσιογράφους. «Θα καταπολεμήσουμε την ιδεολογία του φύλου, τόσο στην Πολωνία όσο και στην ΕΕ», τόνισε ο Βινίτσκι. «Θα αγωνιστούμε για τα δικαιώματα της πολωνικής μειονότητας οπουδήποτε καταπατώνται. Θα υπερασπιστούμε τους πολωνούς μετανάστες εργάτες και θα αγωνιστούμε για τον σεβασμό των δικαιωμάτων τους στην ΕΕ».

Σύμφωνα με τον αρχηγό του Εθνικιστικού Στρατοπέδου, τον Γιάροσλαβ Ρομάνιουκ, θα ήταν καλύτερα το κίνημα να μη λάβει μέρος στις ευρωεκλογές και να επικεντρώσει το ενδιαφέρον του στις τοπικές εκλογές. «Κανένα κόμμα στην Πολωνία δεν μιλά για την έξοδο της χώρας από την ΕΕ», λέει. «Σε αυτόν τον τομέα, είμαστε η πολιτική πρωτοπορία».
Πηγή: Πηγή: ΑΜΠΕ