Σφοδρή επίθεση Γιανούκοβιτς κατά της αντιπολίτευσης στην Ουκρανία

Οξεία επίθεση κατά της ουκρανικής αντιπολίτευσης, την οποία κατηγόρησε πως «πυροδοτεί» την ένταση που επικρατεί στην Ουκρανία προκειμένου να εξυπηρετήσει τις «φιλοδοξίες αρκετών ηγετών [της]», εξαπέλυσε την Πέμπτη ο πρόεδρος της χώρας Βίκτορ Γιανούκοβιτς.

Υπενθυμίζεται πως βασικό αίτημα των αντικυβερνητικών είναι πλέον η παραίτηση του ίδιου του προέδρου.

Σε ανακοίνωση που δημοσιοποιήθηκε στον ιστότοπο του προεδρικού γραφείου, ο κ. Γιανούκοβιτς έκανε λόγο για μία «ανεύθυνη» αντιπολίτευση, η οποία αρνείται να προβεί σε συμβιβασμούς παρά τις παραχωρήσεις που έχουν γίνει από την πλευρά της κυβέρνησης.

«Σκέπτονται περισσότερο τις [δημοσκοπικές] τους επιδόσεις παρά τη ζωή και την υγεία των ανθρώπων», προσέθεσε ο 63χρονος ουκρανός πρόεδρος.

Παρά ταύτα, σε μία σπάνια παραδοχή κυβερνητικού λάθους, ο κ. Γιανούκοβιτς σημείωσε επίσης πως και ο ίδιος οφείλει να επιδείξει «μεγαλύτερη κατανόηση για τα αιτήματα και τις φιλοδοξίες του λαού, λαμβάνοντας υπόψη τα λάθη που πάντοτε κάνουν οι Αρχές».

Η επίθεση Γιανούκοβιτς έρχεται στον απόηχο μίας σειράς υποχωρήσεων από την κυβερνητική πλευρά, συμπεριλαμβανομένης της παραίτησης του πρωθυπουργού Μίκολα Αζάροφ και σύσσωμου του υπουργικού συμβουλίου, την απόσυρση νόμων που περιόριζαν το δικαίωμα στη διαμαρτυρία και την ψήφιση νόμου που αμνηστεύει τους συλληφθέντες αντικυβερνητικούς διαδηλωτές, με την προϋπόθεση όμως πως οι σύντροφοί τους θα αποχωρήσουν από τα κυβερνητικά κτήρια που έχουν καταλάβει.

Η αντιπολίτευση έχει απορρίψει την τελευταία παραχώρηση, με την όλη συμπεριφορά της να υποδεικνύει μία αίσθηση πως έχει πλέον το πάνω χέρι στις διαπραγματεύσεις με τον κ. Γιανούκοβιτς.

Άγνωστο παραμένει εάν η κίνηση της Πέμπτης εγείρει το ενδεχόμενο σκλήρυνσης της κυβερνητικής στάσης, ή ένδειξη αδυναμίας του προέδρου.

Η επίθεση του ουκρανού προέδρου κατά της αντιπολίτευσης ήλθε ώρες αφότου ανακοινώθηκε πως παίρνει αναρρωτική άδεια, λόγω ασθένειας στο αναπνευστικό και υψηλό πυρετό.
Πηγή: Newsdesk ΣΚΑΪ