Κλείσιμο

Ουκρανία: Οι διαδηλωτές αποχωρούν από το υπουργείο Δικαιοσύνης

Η ουκρανική αντιπολίτευση ανακοίνωσε σήμερα ότι είναι έτοιμη να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις με τον πρόεδρο Βίκτορ Γιανουκόβιτς, προειδοποιώντας πάντως ότι η υπομονή των διαδηλωτών έχει όρια ενώ παράλληλα οι αντικυβερνητικοί διαδηλωτές αποχώρησαν από το κτίριο του υπουργείου Δικαιοσύνης που είχαν καταλάβει στο Κίεβο, όπως φάνηκε από τις εικόνες που μετέδωσε η ουκρανική τηλεόραση.

Ο αρχηγός του κινήματος Κοινή Υπόθεση, ο Ολεξάντρ Ντανίλιουκ διευκρίνισε πάντως ότι οι ακτιβιστές θα συνεχίσουν να εμποδίζουν την πρόσβαση προς το εν λόγω υπουργείο.
Εξάλλου, σε κοινή ανακοίνωσή τους, τα κύρια κόμματα της αντιπολίτευσης έκαναν γνωστό πως είναι έτοιμα να επαναλάβουν τις συνομιλίες με την κυβέρνηση "παρά την απόπειρα των αρχών να διακόψουν τις διαπραγματεύσεις και να κηρύξουν κατάσταση έκτακτης ανάγκης".
Στο μεταξύ, ένας κορυφαίος αξιωματούχος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο επίτροπος Στέφαν Φίλε, επιστρέφει στην Ουκρανία για να προβεί σε άλλη μια απόπειρα μεσολάβησης στην πολιτική κρίση της χώρας.

Ο Φίλε βρισκόταν την Παρασκευή και το Σάββατο στο Κίεβο, όπου συναντήθηκε με τον πρόεδρο Βίκτορ Γιανουκόβιτς και ηγέτες της αντιπολίτευσης και συζήτησε μαζί τους αυτό που αποκάλεσε "μια σειρά βημάτων. . . που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε οικοδόμηση εμπιστοσύνης και σε μια πολιτική διαδικασία".

Ο Φίλε επιστρέφει σήμερα στην Ουκρανία "για να συνεχίσει τις προσπάθειες να βοηθήσει να βρεθεί μια διέξοδος από την κρίση", δήλωσε ο εκπρόσωπος Πίτερ Στάνο.
Η επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Κάθριν Άστον αναμένεται να ταξιδέψει επίσης αργότερα αυτή την εβδομάδα στο Κίεβο.

Ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) προσέφερε κι αυτός τις καλές υπηρεσίες του για να μεσολαβήσει ανάμεσα στην εξουσία και την αντιπολίτευση, δήλωσε σήμερα ο Ντιντιέ Μπουρκχάλτερ, ο πρόεδρος της Ελβετικής Συνομοσπονδίας που ασκεί την κυκλική προεδρία του ΟΑΣΕ.

"Συνάντησα, ως προεδρεύων του ΟΑΣΕ, τον (ουκρανό) πρωθυπουργό (Μικόλα) Αζάροφ την Παρασκευή στο Νταβός. Τον ενημέρωσα πως είμαστε διαθέσιμοι να ενεργήσουμε βάσει συγκεκριμένων προτάσεων για να αυξήσουμε τις πιθανότητες ενός διαλόγου και να μειώσουμε τους κινδύνους της βίας", δήλωσε ο Μπουρκχάλτερ στη Βαρσοβία όπου άρχισε σήμερα διήμερη επίσημη επίσκεψη.

"Περιμένουμε τις απαντήσεις τους, τις απαντήσεις της ουκρανικής κυβέρνησης για το κατά πόσον είναι δυνατό και επίκαιρο να γίνει μια παρέμβαση, μιας μεσολάβηση από την πλευρά του ΟΑΣΕ σ' αυτό το ευαίσθητο ζήτημα", διευκρίνισε.

Πηγή: Πηγή: ΑΜΠΕ