ΗΠΑ: Δεκάδες αξιωματικοί που χειρίζονται πυρηνικά έκλεψαν» σε εξέταση

Τη διαθεσιμότητα 34 αξιωματικών που είναι υπεύθυνοι για την εκτόξευση πυρηνικών όπλων των Ηνωμένων Πολιτειών αλλά προσπάθησαν να... κλέψουν σε εξέταση, ανακοίνωσε την Τετάρτη η αμερικανική Αεροπορία.

Από τους εμπλεκόμενους αξιωματικούς αφαιρέθηκαν επίσης οι διαβαθμίσεις που είχαν για πρόσβαση σε χώρους ασφαλείας και για τη διαχείριση του πυρηνικού οπλοστασίου.

Πρόκειται για το μεγαλύτερο σκάνδαλο «κλεψίματος» στην ιστορία των πυρηνικών δυνάμεων των ΗΠΑ, καθώς, αισίως, περίπου το 20% των αξιωματικών της βάσης Μάλμστρομ, στην πολιτεία της Μοντάνα, εμπλέκεται στο σκάνδαλο.

Η Αεροπορία αποσαφήνισε ωστόσο πως η ασφάλεια των πυρηνικών όπλων δεν τέθηκε ποτέ σε κίνδυνο.

Το σκάνδαλο έρχεται στον απόηχο πολύκροτων αποκαλύψεων για χρήση ναρκωτικών σε βάσεις της αμερικανικής Αεροπορίας, αλλά και της απόλυσης του πτέραρχου Μάικλ Κάρει, ο οποίος ήταν υπεύθυνος για τις επίγειες διηπειρωτικές βαλλιστικές δυνάμεις των ΗΠΑ, τον Οκτώβριο.

Ο πτέραρχος απολύθηκε αφότου πέρασε το μεγαλύτερο μέρος επίσημης επίσκεψης στη Μόσχα μεθυσμένος, βρίζοντας τους ρώσους οικοδεσπότες και περνώντας χρόνο με «ύποπτες» γυναίκες, σύμφωνα με την επίσημη έκθεση.
Πηγή: Newsdesk ΣΚΑΪ