Αρίντς: Το σκάνδαλο έχει στοιχίσει πάνω από 10 δισ. δολάρια στην Τουρκία

Η ισλαμοσυντηρητική κυβέρνηση του Τούρκου πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συνέχισε σήμερα τον αγώνα της κατά της "συνωμοσίας" που συνιστά, σύμφωνα με την ίδια, το πολιτικοοικονομικό σκάνδαλο που τη συγκλονίζει, το οποίο έχει στοιχίσει ήδη, όπως υπολογίζει, στην τουρκική οικονομία περισσότερα από 100 δισεκατ. δολάρια.

Στο πλαίσιο της ανάκαμψης των χρηματαγορών, ο πρωθυπουργός συγκάλεσε σήμερα για πρώτη φορά το νέο του υπουργικό συμβούλιο. Αυτό προέκυψε από τον ανασχηματισμό που πραγματοποίησε εκτάκτως την περασμένη εβδομάδα μετά την παραίτηση τριών υπουργών του, που κατηγορούνταν στο πλαίσιο της εισαγγελικής έρευνας που διεξάγεται κατά της διαφθοράς και συγκλονίζει την τουρκική κυβέρνηση.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Μπουλέντ Αρίντς κατήγγειλε για άλλη μια φορά μια "παγίδα" που έχει στόχο "να επισκιάσει το κύρος της Τουρκίας τόσο εντός όσο και εκτός των συνόρων της".
Το πρόσφατο πολιτικοοικονομικό σκάνδαλο έχει στοιχίσει περισσότερο από 100 δισεκατομμύρια δολάρια στην οικονομία της Τουρκίας, σημείωσε εξάλλου ο Αρίντς, ο οποίος είναι επίσης εκπρόσωπος της τουρκικής κυβέρνησης.

Η τουρκική λίρα και το χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης ανέκαμψαν σήμερα.
Δείχνοντας αισιοδοξία, ο υπουργός Οικονομικών Μεχμέτ Σιμσέκ εξέφρασε την ελπίδα για μια "ταχεία" ανάκαμψη των αγορών και ο νέος συνάδελφός του της Οικονομίας Νιχάτ Ζεϊμπεκτσί στοιχημάτισε σε μια επιστροφή στην ομαλότητα "ως το τέλος της εβδομάδας".

Εν τω μεταξύ, οι επικεφαλής της αντιπολίτευσης
αξιώνουν σε καθημερινή βάση την παραίτηση του Ερντογάν.

"Είναι η πρώτη φορά στην ιστορία της Τουρκικής Δημοκρατίας που ένας πρωθυπουργός υπερασπίζεται κλέφτες", δήλωσε ο πρόεδρος του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP), Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου. Ο αρχηγός του Κόμματος της Εθνικιστικής Δράσης (MHP) Ντεβλέτ Μπαχτσελί κατηγόρησε από την πλευρά του τον Ερντογάν ότι εγείρει "εμπόδια" στην δικαιοσύνη και στην αστυνομία.
Πηγή: skai.gr