«Υπέρμετρα» αντίμετρα κατά της Ιαπωνίας ζητά ο καθεστωτικός Τύπος της Κίνας

Κλιμάκωση της έντασης μεταξύ Κίνας και Ιαπωνίας προαναγγέλλουν κεντρικά δημοσιεύματα κρατικών και καθεστωτικών μέσων ενημέρωσης της Κίνας, ζητώντας από το Πεκίνο τη λήψη ακόμα και «υπέρμετρων» αντιμέτρων στην αμφιλεγόμενη επίσκεψη του ιάπωνα πρωθυπουργού Σίνζο Άμπε στο μνημείο Γιασουκούνι του Τόκιο. Επικριτικός για την απόφαση Άμπε εμφανίζεται και ο ιαπωνικός Τύπος.

Το Γιασουκούνι είναι το μνημείο όπου αναπαύονται οι ψυχές των 2,5 εκατομμυρίων νεκρών στρατιωτών της Ιαπωνίας του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, αλλά και 14ων αξιωματούχων που μεταπολεμικά καταδικάσθηκαν ως εγκληματίες πολέμου από τους Συμμάχους.

Σε κύριο άρθρο με τίτλο «Ο Άμπε εξοργίζει αποτίοντας φόρο τιμής στους διαβόλους», η Εφημερίδα του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού της Κίνας υποστηρίζει πως οι ενέργειες του ιάπωνα πρωθυπουργού «έχουν υπονομεύσει σοβαρά τη σταθερότητα στην περιοχή».

Σε ένα χωριστό σχόλιο που δημοσιεύεται με το ψευδώνυμο Ζονγκ Σενγκ, δηλαδή «φωνή της Κίνας», η εφημερίδα Λαϊκή Ημερησία, όργανο του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος, αναφέρει: «Η Ιστορία μας διδάσκει πως, όταν οι άνθρωποι δεν αντιλαμβάνονται τα κακά του φασιστικού πολέμου, όταν δεν μπορούν να στοχαστούν πάνω στα εγκλήματα πολέμου, η πραγματική αναζωογόνηση μιας χώρας δεν μπορεί ποτέ να επιτευχθεί».

«Η Κίνα πρέπει να λάβει τα κατάλληλα, ακόμα και κάπως υπέρμετρα αντίμετρα», ειδάλλως κινδυνεύει να λογίζεται ως μία «χάρτινη τίγρη», σημείωσε χαρακτηριστικά στο κύριο άρθρο της η συχνά εθνικιστική εφημερίδα Global Times, που πρόσκειται στο Κομμουνιστικό Κόμμα.

«Στα μάτια της Κίνας, ο Άμπε συμπεριφέρεται ως πολιτικό κακός, πολύ σαν τους τρομοκράτες και τους φασίστες που συχνά βλέπουμε σε μαύρες λίστες», προσέθεσε η εφημερίδα.

Για «προσβολή που δεν μπορεί να είναι ανεκτή» έκανε λόγο η China Daily, σημειώνοντας πως η κίνηση του ιάπωνα ηγέτη «έκλεισε με δύναμη την πόρτα για διάλογο». «Ο Άμπε γνώριζε πως [η επίσκεψη] θα ήταν προσβολή, αλλά δεν τον νοιάζει», συμπλήρωσε.

Έρευνα στον ιστότοπο Sina Weibo, το κινεζικό Twitter, έδειξε πως σχεδόν 70% αυτών που απάντησαν, θα υποστήριζαν ένα μποϊκοτάζ των γιαπωνέζικων προϊόντων. Η έρευνα στη συνέχεια αφαιρέθηκε από τον ιστότοπο.

Στην Ιαπωνία, από τις κύριες εφημερίδες, μόνον η Σανκέι Σιμπούν, η πιο εθνικιστική, εκτιμά ότι ο Άμπε επιτέλεσε το ρόλο του ως «ηγέτης της χώρας». Είναι «απαραίτητο» να πραγματοποιεί ο πρωθυπουργός ένα τέτοιο προσκύνημα, γράφει, και «πολλοί πολίτες περίμεναν αυτή την ημέρα».

Η εφημερίδα θυμίζει επίσης πως, είτε αρέσει είτε όχι στους κινέζους και νοτιοκορεάτες γείτονες και στους Αμερικανούς, «αποτελεί παράδοση στον ιαπωνικό πολιτισμό το να προσεύχεσαι σ' αυτούς που πέθαναν για την πατρίδα».

Σε κύριο άρθρο της, η μάλλον δεξιά εφημερίδα Γιομιούρι Σιμπούν, η μεγαλύτερη της χώρας, εκφράζει την ανησυχία της «μήπως ο πρωθυπουργός δημιούργησε ο ίδιος μια αιτία αστάθειας για την κυβέρνησή του».

Θα ήταν κρίμα να θεώρησε ο πρωθυπουργός ότι μπορεί να μεταβεί στο μνημείο εκτιμώντας, όπως κάνει ένα μέρος του περιβάλλοντός του, πως «είτε επισκεφθεί το Γιασουκούνι είτε όχι, σε κάθε περίπτωση η Κίνα και η Νότια Κορέα δεν θα πάψουν να επικρίνουν την Ιαπωνία».

Η Γιομιούρι ζητεί να μελετηθεί η κατασκευή ενός εθνικού τόπου μνήμης στον οποίο να μπορούν να μεταβαίνουν οι πάντες, των πολιτικών περιλαμβανομένων, χωρίς να ακολουθεί πολεμική.

«Αυτό το προσκύνημα στο Γιασουκούνι προκαλεί άχρηστες τριβές στο εσωτερικό όπως και στο εξωτερικό και δεν μπορεί να θεωρείται ότι αυτό ωφελεί τη χώρα», γράφει από την πλευρά της η οικονομική εφημερίδα Νικέι για την οποία το μνημείο αυτό δεν είναι ένας τόπος κατάλληλος για προσευχή.

Η κεντροαριστερή εφημερίδα Ασάχι καταγγέλλει επίσης μια «προσωπική και στείρα» χειρονομία που πραγματοποιήθηκε «την επέτειο της ανόδου του κ. Άμπε στην εξουσία».

Η Νικέι όπως και η Ασάχι υπογραμμίζουν εξάλλου πως η αντίδραση «απογοήτευσης» και ανησυχίας των ΗΠΑ είναι ασυνήθιστη και δείχνει πως οι διπλωματικές συνέπειες της χειρονομίας αυτής είναι αναπόφευκτες.
Πηγή: Newsdesk ΣΚΑΪ, με πληροφορίες από ΑΜΠΕ/Γαλλικό Πρακτορείο/Reuters