Πολύκροτη επίσκεψη Άμπε στο μνημείο Γιασουκούνι, σκληρές απαντήσεις από Κίνα και Κορέα

Επίσκεψη στο μνημείο Γιασουκούνι του Τόκιο, όπου αναπαύονται οι ψυχές των νεκρών ιαπώνων στρατιωτών του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου αλλά και αξιωματούχων που μεταπολεμικά καταδικάστηκαν για εγκλήματα πολέμου, πραγματοποίησε την Πέμπτη ο πρωθυπουργός της χώρας Σίνζο Άμπε, προκαλώντας την οργισμένη αντίδραση της Κίνας και της Νοτίου Κορέας, αλλά και την «απογοήτευση» των Ηνωμένων Πολιτειών.

Ήταν η πρώτη επίσκεψη εν ενεργεία ιάπωνα πρωθυπουργού στο Γιασουκούνι από το 2006. Ωστόσο, ο κ. Άμπε διεμήνυσε πως επρόκειτο για μία αντιπολεμική ενέργεια, που δεν είχε ως στόχο να προσβάλει την Κίνα και τη Νότιο Κορέα, κράτη που αντιλαμβάνονται το μνημείο ως σύμβολο του ιαπωνικού μιλιταρισμού.

«Επιθυμία μου είναι να σεβαστώ το χαρακτήρα των άλλων [χωρών], να προστατεύσω την ελευθερία και τη δημοκρατία, και να οικοδομήσω σεβάσμια τη φιλία με την Κίνα και την Κορέα, όπως έκαναν όλοι οι προκάτοχοί μου που επισκέφτηκαν το Γιασουκούνι», σημείωσε ο κ. Άμπε.

Σημειώνεται πως η επίσκεψη Άμπε στο Γιασουκούνι ήλθε λίγες ημέρες αφότου ο ιάπωνας πρωθυπουργός ανακοίνωσε τη δεύτερη συναπτή ετήσια αύξηση του ιαπωνικού αμυντικού προϋπολογισμού, εντείνοντας τους φόβους για αγώνα εξοπλισμών μεταξύ Ιαπωνίας και Κίνας.

Υπενθυμίζεται πως Ιαπωνία και Κίνα είναι μπλεγμένες σε μία σειρά αντιπαραθέσεων αναφορικά με την κυριότητα περιοχών της Ανατολικής Σινικής Θάλασσας, με αντικείμενο την αξιοποίηση του ενεργειακού πλούτου που κρύβεται στο υπέδαφος.

«Η Ιαπωνία θα υποστεί τις συνέπειες, [η κίνηση Άμπε] είναι απολύτως απαράδεκτη για τον κινεζικό λαό», δήλωσε υψηλόβαθμος αξιωματούχος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών.

«Συμπεριφορά που βλάπτει θεμελιωδώς όχι μόνο τις σχέσεις της Κορέας και της Ιαπωνίας, αλλά και τη σταθερότητα και τη συνεργασία στη νοτιοανατολική Ασία», κατήγγειλε από την πλευρά της η Σεούλ, δια στόματος του υπουργού Πολιτισμού.

Την «απογοήτευσή» της Ουάσιγκτον για μία κίνηση που θα «επιδεινώσει» τις εντάσεις με τους γείτονες της Ιαπωνίας» τους εξέφρασαν οι Ηνωμένες Πολιτείες, μέσω της πρεσβείας τους στο Τόκιο. Οι ΗΠΑ είναι ο παραδοσιακός και μεγαλύτερος σύμμαχος του Τόκιο στην περιοχή.
Πηγή: Newsdesk ΣΚΑΪ