Κλείσιμο

Πούτιν: Μείωση τιμής φυσικού αερίου για Ουκρανία κατά 33% και «διάσωση» 15 δισ.

Συνεχίζεται η διελκυστίνδα μεταξύ Ρωσίας και Ευρωπαϊκής Ένωσης με «έπαθλο» την Ουκρανία, με τη Μόσχα να καταλήγει την Τρίτη σε μία σειρά συμφωνιών με το Κίεβο, έπειτα από συνομιλίες μεταξύ του προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν με τον ουκρανό ομόλογό του Βίκτορ Γιανούκοβιτς.

Συγκεκριμένα, όπως ανακοίνωσε ο ρώσος ηγέτης, η Μόσχα συμφώνησε στη μείωση της τιμής του φυσικού αερίου που παρέχει στην Ουκρανία κατά περίπου 33%, σε 268,5 δολάρια ανά 1.000 κυβικά μέτρα.

Ο κ. Πούτιν συμπλήρωσε πως η μείωση της τιμής είναι προσωρινή, χωρίς όμως να δώσει περαιτέρω εξηγήσεις.

Προσέθεσε επίσης πως η Ρωσία θα χρησιμοποιήσει 15 δισεκατομμύρια δολάρια από το Ταμείο Εθνικής Πρόνοιας, που υπάρχει για έκτακτες ανάγκες, προκειμένου να επενδύσει σε ουκρανικά χρεόγραφα και να βοηθήσει το Κίεβο να αποφύγει την χρεοκοπία.

Η επίσκεψη Γιανούκοβιτς στη Μόσχα ήλθε λίγες ημέρες αφότου οι Βρυξέλλες αποφάσισαν να «παγώσουν» τις συνομιλίες με το Κίεβο για την υπογραφή συνθηκών συνεταιρισμού και ελεύθερου εμπορίου, καθότι η ουκρανική κυβέρνηση απέφυγε να δεσμευτεί για την υπογραφή των υπό διαπραγμάτευση συμφωνιών.

Υπενθυμίζεται πως στα τέλη Νοεμβρίου ο κ. Γιανούκοβτς αρνήθηκε να υπογράψει τις εν λόγω συνθήκες με την Ε.Ε. επιλέγοντας αντίθετα να συσφίξει τις σχέσεις της με την Μόσχα.

Η κίνηση Γιανούκοβιτς ερμηνεύθηκε ως στροφή μακριά από την ενωμένη Ευρώπη και προς την Ευρασιατική Ένωση, το μεγάλο γεωπολιτικό σχέδιο του κ. Πούτιν για τη δημιουργία μίας πολιτικοοικονομικής και στρατιωτικής ένωσης στις ζώνες της παλιάς σοβιετικής περιφέρειας, που θα έχει ως κέντρο τη Ρωσία.
Πηγή: Newsdesk ΣΚΑΪ