Φραγκίσκος: Όχι, δεν είμαι Μαρξιστής, αλλά έχω γνωρίσει πολλούς Μαρξιστές που ήταν καλοί άνθρωποι

Απάντηση στους συντηρητικούς επικριτές του στις Ηνωμένες Πολιτείες, που τον έχουν κατηγορήσει πως είναι Μαρξιστής, έδωσε ο πάπας Φραγκίσκος, αποσαφηνίζοντας πως, μολονότι έχει γνωρίσει πολλούς «καλούς» Μαρξιστές, ο ίδιος δεν είναι κομμουνιστής.

«Η Μαρξιστική ιδεολογία είναι λάθος. Αλλά στη ζωή μου έχω γνωρίσει πολλούς Μαρξιστές που ήταν καλοί άνθρωποι, επομένως δεν νιώθω προσβεβλημένος», σημείωσε χαρακτηριστικά ο προκαθήμενος της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας, μέσω συνέντευξης που παραχώρησε στο κυριακάτικο φύλο της ιταλικής εφημερίδας La Stampa.

Αναφερόμενος στις επικρίσεις που έχει κάνει προς το κυρίαρχο οικονομικό σύστημα, καταδικάζοντας την ανισότητα και την αδικία, ο ποντίφικας επεσήμανε πως στόχος του δεν ήταν να κάνει μία εξειδικευμένη ανάλυση, αλλά να επαναλάβει την κοινωνική διάσταση της χριστιανικής πίστης.

«Αυτό δεν σημαίνει πως είναι Μαρξιστής», τόνισε.

Ο ίδιος ο Φραγκίσκος, που βίωσε την οικονομική κατάρρευση στη γενέτειρά του Αργεντινή, θεωρείται μετριοπαθής συντηρητικός. Ήταν μάλιστα σκληρός επικριτής του κινήματος της Θεολογίας της Απελευθέρωσης (που είχε και Αριστερές ρίζες) που διαμορφώθηκε στη Λατινική Αμερική στα μέσα του 20ού αιώνα. Φαίνεται ωστόσο πως τα τελευταία χρόνια έχει συμφιλιωθεί με τους ηγέτες του.
Πηγή: Newsdesk ΣΚΑΪ