Επαφές με τους πρώην προέδρους της Ουκρανίας θα έχει ο Γιανούκοβιτς

Έξοδο από την πολιτική κρίση που ταλανίζει την Ουκρανία επιζητά ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βίκτορ Γιανούκοβιτς, εν μέσω των συνεχιζόμενων μαζικών αντικυβερνητικών διαδηλώσεων.

Τη Δευτέρα, ο πρόεδρος Γιανούκοβιτς συμφώνησε να συναντήσει τους τρεις πρώην προέδρους της ανατολικοευρωπαϊκής χώρας, προκειμένου να συνεξετάσουν τρόπους για την αποκλιμάκωση της κρίσης.

Η κίνηση Γιανούκοβιτς ήλθε καθώς περίπου 200 αστυνομικοί των ΜΑΤ έλαβαν θέσεις σε απόσταση 50 μέτρων από το δημαρχείο του Κιέβου, το οποίο τελεί υπό κατάληψη από αντικυβερνητικούς από την προηγούμενη Κυριακή.

Σε βάρος των καταληψιών έχει εκδοθεί δικαστική εντολή που τους ζητά να αποχωρήσουν από το κτήριο.

Οι ταραχές που έχουν αδράξει την Ουκρανία από τα τέλη Νοεμβρίου ξεκίνησαν αφότου ο πρόεδρος Γιανούκοβιτς αποφάσισε να μην υπογράψει συνθήκες συνεταιρισμού και ελεύθερου εμπορίου με την Ευρωπαϊκή Ένωση, στρέφοντας αντίθετα το βλέμμα της προς τη Ρωσία.

Εν τω μεταξύ, μήνυμα πως η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει «το καθήκον να σταθεί στο πλευρό του λαού της Ουκρανίας» έστειλε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.

«Οι Ουκρανοί γνωρίζουν πως η Ευρώπη δεν είναι απλώς η γη της ευκαιρίας, αλλά επίσης η υπόσχεση ελπίδας και ελευθερίας [...] Αυτοί οι νέοι άνθρωποι στους δρόμους της Ουκρανίας, με θερμοκρασίες που παγώνουν, γράφουν το νέο αφήγημα της Ευρώπης».
Πηγή: Newsdesk ΣΚΑΪ