Κλείσιμο

Συρία: Τουλάχιστον 125 νεκροί, ανάμεσα τους παιδιά, σε όλη τη χώρα τα τελευταία εικοσιτετράωρα

Συνολικά 125 νεκροί είναι ο απολογισμός του Συριακού Παρατηρητήριου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων σε όλη τη Συρία τα τελευταία εικοσιετράωρα. Στα θύματα περιλαμβάνονται και 43 παιδιά.

Τουλάχιστον 17 πολίτες, μεταξύ των οποίων παιδιά, σκοτώθηκαν από τις κυβερνητικές δυνάμεις σε ένα καταφύγιο στην Νάμπακ, μια πόλη βόρεια της Δαμασκού, τον έλεγχο της οποίας προσπαθεί να ξαναπάρει ο στρατός της Συρίας, ανακοίνωσε σήμερα το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Εξάλλου, σύμφωνα με την μη κυβερνητική αυτή οργάνωση, 16 άνθρωποι σκοτώθηκαν, μεταξύ των οποίων 6 γυναίκες και 5 παιδιά, σε επιδρομές που πραγματοποίησε η συριακή πολεμική αεροπορία στην τοποθεσία Μπαζάα, στην περιοχή του Χαλεπιού, στην βόρεια Συρία.

Καθώς οι συγκρούσεις συνεχίζονται σε όλη την χώρα, το Παρατηρητήριο, το οποίο επικαλείται Σύρους αντάρτες που βρίσκονται εκεί, επισήμανε ότι δεν μπορεί να διευκρινίσει ούτε πότε ούτε ακριβώς υπό ποιες συνθήκες σκοτώθηκαν οι 17 άμαχοι, οι σοροί των οποίων βρέθηκαν στην Νάμπακ. Η μη κυβερνητική οργάνωση ζήτησε να αποκτήσει πρόσβαση στην περιοχή η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού.

Εδώ και πολλές ημέρες οι αντάρτες πολεμούν με τις κυβερνητικές δυνάμεις, οι οποίες προσπαθούν να ξαναπάρουν τον έλεγχο της Νάμπακ, η οποία είναι μια από τις τελευταίες τοποθεσίες που έχουν υπό τον έλεγχό τους οι αντάρτες στην στρατηγικής σημασίας περιοχή Καλαμούν, στα σύνορα με τον Λίβανο.

Στην ίδια αυτή περιοχή, την Καλαμούν, οι αντάρτες πήραν αυτήν την εβδομάδα τον έλεγχο της χριστιανικής πόλης Μααλούλα.

"Kίνδυνος διάλυσης της Συρίας"

Την ίδια ώρα, αναφερόμενος στην Συρία, ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ουίλιαμ Χέιγκ προειδοποίησε απόψε ότι η χώρα αυτή διατρέχει τον κίνδυνο να «διαλυθεί» εντελώς αν δεν υπάρξει λύση το 2014, ζητώντας το 2014 να είναι η χρονιά που θα δοθεί λύση στο θέμα της σύγκρουσης στην Συρία, η οποία διαρκεί τρία χρόνια.

Μιλώντας σε ένα διεθνές φόρουμ στην Μανάμα για την περιφερειακή ασφάλεια, ο Χέιγκ υπογράμμισε επίσης «τον αυξανόμενο κίνδυνο της τρομοκρατίας» και σημείωσε ότι «οι γείτονες της Συρίας θα βρεθούν στην πρώτη γραμμή στην περίπτωση που υπάρξει μια καταστροφική επιδείνωση της σύγκρουσης». Αυτό, επισήμανε ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας, θα αποτελέσει επίσης «μια ενδεχόμενη απειλή και για άλλα μέρη του κόσμου, μεταξύ των οποίων η Ευρώπη».

Εξάλλου σύμφωνα με τον ίδιο, η συνέχιση της σύγκρουσης στην Συρία θα οδηγήσει σε μια ανθρωπιστική κρίση που δεν θα μπορεί να αντιμετωπιστεί, με έναν αριθμό προσφύγων που θα φτάνει «τα τέσσερα εκατομμύρια, δηλαδή το ένα πέμπτο του πληθυσμού» της Συρίας.

Ως εκ τούτου, ο Χέιγκ κάλεσε τις συριακές αρχές και την αντιπολίτευση να προσέλθουν στις 22 Ιανουαρίου στην ειρηνευτική διάσκεψη «Γενεύη 2» «όντας έτοιμοι να κάνουν συμβιβασμούς».

Έκκληση για προστασία των νοσοκομείων στη Συρία

Στο μεταξύ, οι επικεφαλής της UNICEF, του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) και των ανθρωπιστικών επιχειρήσεων του ΟΗΕ απηύθυναν αργά την Παρασκευή το βράδυ κοινή έκκληση για την προστασία των νοσοκομειακών εγκαταστάσεων και του νοσηλευτικού προσωπικού στη Συρία.

Σε κοινή ανακοίνωση ο 'Αντονι Λέικ, η Μάργκαρετ Τσαν και η Βαλερί 'Ειμος «καταδικάζουν απερίφραστα τις επιθέσεις εναντίον των εγκαταστάσεων υγείας στη Συρία» και τις συνέπειές τους για τους ασθενείς, τους γιατρούς και τους νοσηλευτές.

Εκτιμούν ότι οι επιθέσεις αυτές συνιστούν εγκλήματα πολέμου αξιόποινα από τη διεθνή δικαιοσύνη.

Υπογραμμίζουν ότι «τουλάχιστον το 60% των δημόσιων νοσοκομείων έχει υποστεί ζημιές ή έχει τεθεί εκτός λειτουργίας» στη χώρα μετά τις μάχες και ότι το ίδιο ποσοστό ασθενοφόρων εκλάπη ή υπέστη σοβαρές ζημιές.

Στην ανακοίνωση επισημαίνεται επίσης ότι παρά τους κινδύνους και τις δυσκολίες, ο ΟΗΕ και οι εταίροι του βοήθησαν να εμβολιαστούν τουλάχιστον 3,3 εκατομμύρια παιδιά κατά της πολιομυελίτιδας τις τελευταίες εβδομάδες στη Συρία.
Πηγή: skai.gr