Ο αμερικανός βετεράνος Μέριλ Νιούμαν επιστρέφει στις ΗΠΑ

Ο αμερικανός βετεράνος του Πολέμου της Κορέας Μέριλ Νιούμαν αναχώρησε σήμερα Σάββατο από το Πεκίνο με απευθείας πτήση της United Airlines για την Καλιφόρνια όπου κατοικεί στο Πάλο Αλτο. Στο αεροδρόμιο βρίσκονταν αξιωματούχοι της αμερικανικής πρεσβείας στο Πεκίνο.

Ο 85χρονος Νιούμαν
που κρατείτο τουλάχιστον ένα μήνα στη Βόρεια Κορέα είναι σε "εξαιρετική διάθεση", μετά την απελευθέρωσή του, δήλωσε λίγο νωρίτερα ο γιος του, ευχαριστώντας θερμά τη σουηδική πρεσβεία στην Πιονγκγιάνγκ για τη βοήθειά της στην απελευθέρωση του πατέρα του.
Ο Τζέφρι Νιούμαν δήλωσε στους δημοσιογράφους έξω από την κατοικία του στην Πασαντένα ότι η οικογένεια μίλησε για λίγο με τον Μέριλ μετά την άφιξή του στο Πεκίνο από την Πιονγκγιάνγκ. "Είναι σε εξαιρετική διάθεση και ανυπομονεί να βρεθεί κοντά στην οικογένειά του. Είναι μια σημαντική στιγμή για εμάς ως οικογένεια και θα γίνει ακόμη σημαντικότερη μόλις μπορέσουμε να τον δούμε ύστερα από λίγες ώρες. Μόλις ο Μέριλ έρθει στο σπίτι όπου θα έχει την ευκαιρία να ξεκουραστεί, θα έχουμε να πούμε περισσότερα για το δύσκολο ταξίδι του", τόνισε ο γιος του.

"Από τώρα, ζητούμε να μας δώσετε τον χρόνο να βρεθούμε μαζί ως οικογένεια. Ζητούμε επίσης να μην ξεχάσετε τον άλλο Αμερικανό, τον Κένεθ Μπάε, που συνεχίζει να κρατείται στη Βόρεια Κορέα και ελπίζουμε ότι και σε αυτόν θα επιτραπεί να βρεθεί πάλι κοντά στην οικογένειά του", πρόσθεσε.
Ο Μπάε, ενός κορεατικής καταγωγής Αμερικανός, που εργαζόταν σε χριστιανική αποστολή, καταδικάστηκε από τις βορειοκορεατικές αρχές τον Μάιο για εγκλήματα κατά του κράτους και εκτίει 15 ποινή κάθειρξης.

Ο Νιούμαν απελάθηκε
για "ανθρωπιστικούς λόγους", σύμφωνα με το βορειοκορεατικό πρακτορείο ειδήσεων KCNA που επικαλείται την κατάσταση υγείας του 85χρονου και την "ειλικρινή μεταμέλειά του". Οι ΗΠΑ χαρακτήρισαν "θετική απόφαση" την απελευθέρωσή του.

Η Βόρεια Κορέα είχε ανακοινώσει στις 30 Νοεμβρίου ότι ο Νιούμαν κρατείτο λόγω "εχθρικών του ενεργειών" τις οποίες δεν είχε διευκρινίσει.

Ο Νιούμαν, που πάσχει από προβλήματα καρδιάς, είχε συλληφθεί στις 26 Οκτωβρίου ενώ είχε επιβιβαστεί σε αεροπλάνο που αναχωρούσε από την Πιονγκγιάνγκ, μετά την είσοδό του σε βορειοκορεατικό έδαφος "ως τουρίστας", είχε μεταδώσει τότε το KCNA.

Σύμφωνα με το KCNA, ο 85χρονος πρώην οικονομικός διευθυντής είχε διαπράξει εγκληματικές πράξεις ως τουρίστας αλλά επίσης και κατά τη συμμετοχή του στον πόλεμο της Κορέας πριν από 60 χρόνια.

Η Ουάσινγκτον είχε ζητήσει την άμεση απελευθέρωσή του. Η σύζυγός του είχε απευθύνει έκκληση εξηγώντας ότι ο σύζυγος της υποφέρει από την καρδιά του και χρειάζεται άμεση ιατρική περίθαλψη.
Πηγή: Πηγή: AMΠΕ