Κεντροαφρικανική Δημοκρατία: Τουλάχιστον 281 νεκροί στο Μπαγκουί

Οι σοροί 281 ανθρώπων έχουν περισυλλεγεί από τον Ερυθρό Σταυρό στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, μετά τα επεισόδια βίας που σημειώθηκαν τις δύο τελευταίες ημέρες στην πρωτεύουσα Μπαγκουί, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος του Ερυθρού Σταυρού στην χώρα αυτή.

Ο Αντουάν Μπάο Μπόγκο πρόσθεσε ότι τα μέλη του Ερυθρού Σταυρού αναγκάστηκαν να σταματήσουν σήμερα τις έρευνές τους όταν νύχτωσε και σημείωσε ότι ο απολογισμός των νεκρών είναι πιθανό να αυξηθεί όταν αυτά επιστρέψουν στην εργασία τους το Σαββατοκύριακο.
Απόψε η κατάσταση παρέμενε τεταμένη στο Μπαγκουί, αν και σύμφωνα με Γάλλους στρατιωτικούς δεν σημειώνονται πια απευθείας συγκρούσεις στην πρωτεύουσα.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν εξέφρασε "μεγάλη ανησυχία για την κλιμάκωση της βίας μεταξύ των κοινοτήτων" στην χώρα αυτή και απηύθυνε έκκληση για την προστασία των αμάχων, σύμφωνα με τον εκπρόσωπό του Μάρτιν Νεσίρκι.

Το γραφείο του ΟΗΕ στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία "επισήμανε ότι οι σκοτωμοί συνεχίστηκαν κατά την διάρκεια της νύχτας που πέρασε, αυξάνοντας τον απολογισμό" των θυμάτων, προσθέτει ο Νεσίρκι σε σημερινή ανακοίνωσή του, στην οποία δεν αναφέρει συγκεκριμένους αριθμούς.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες αυτές, πρώην μέλη των Σελεκά και στοιχεία πολιτοφυλακών "πολιόρκησαν σπίτια και σκότωσαν ενήλικες και παιδιά (...) και εκατοντάδες σπίτια πυρπολήθηκαν στην Μποσανγκόα", στο δυτικό τμήμα της χώρας, έπειτα από μια επίθεση των πολιτοφυλακών, η οποία απωθήθηκε.

Ο Μπαν "απευθύνει έκκληση σε όλες τις πλευρές να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση", προστίθεται στην ανακοίνωση αυτή. "Αυτός ο τρομακτικός κύκλος βίας και αντιποίνων πρέπει να σταματήσει αμέσως, οι άμαχοι πρέπει να προστατευθούν", καταλήγει στην ανακοίνωσή του ο Νεσίρκι.
Από την πλευρά της και η επικεφαλής ανθρωπιστικών επιχειρήσεων του ΟΗΕ Βάλερι Έιμος εξέφρασε "μεγάλη ανησυχία για την επιδείνωση της ανθρωπιστικής κατάστασης" στην χώρα αυτή.

Στο μεταξύ έως αυτήν την στιγμή σχεδόν χίλιοι Γάλλοι στρατιώτες έχουν αναπτυχθεί στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, όπου σήμερα άρχισε η στρατιωτική επέμβαση της Γαλλίας, η οποία αποσκοπεί στην επάνοδο της σταθερότητας στην χώρα, σύμφωνα με ανακοίνωση του γενικού επιτελείου των γαλλικών ενόπλων δυνάμεων.

Μάχιμες δυνάμεις έφτασαν εντός της ημέρας σε ενίσχυση των 650 Γάλλων στρατιωτών που είχαν ήδη αναπτυχθεί στο Μπαγκουί, δήλωσε ο εκπρόσωπος του γενικού επιτελείου, συνταγματάρχης Ζιλ Ζαρόν.

Tην Πέμπτη το βράδυ ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ είχε ανακοινώσει ότι οι γαλλικές δυνάμεις στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία θα διπλασιάζονταν "σε μερικές ημέρες" ή ακόμη και "σε μερικές ώρες" για να φτάσουν τους 1.200 στρατιώτες.

Την Παρασκευή εξάλλου ο Ολάντ δήλωσε ότι η Αφρική οφείλει, για να "ελέγχει την μοίρα της", "να εγγυάται πλήρως την ασφάλειά της" και δεσμεύτηκε ότι το Παρίσι θα βοηθήσει στην εκπαίδευση και στην διοικητική διάρθρωση αν η ήπειρος αποκτήσει μια δύναμη ταχείας δράσης.

"Η Γαλλία διατίθεται
να προσφέρει κάθε συνδρομή σε αυτήν την δύναμη", παρέχοντας "στρατιωτικά στελέχη" και μετέχοντας "σε εκπαιδευτικές δράσεις. Μπορεί να εκπαιδεύει ετησίως 20.000 στρατιώτες", σημείωσε ο Γάλλος πρόεδρος, μιλώντας ενώπιον περίπου 40 Αφρικανών ηγετών οι οποίοι μετέχουν στην σύνοδο κορυφής για την ειρήνη και την ασφάλεια στην Αφρική, η οποία διεξάγεται στο Παρίσι.
Πηγή: skai.gr