Μπάιντεν: Δεν αναγνωρίζουμε την κινεζική ζώνη εναέριου ελέγχου

Σαφές μήνυμα προς την Κίνα ότι η Ουάσιγκτον δεν πρόκειται να εγκαταλείψει την στρατηγική «στροφή» προς την Ασία (pivot to Asia) αλλά και πως δεν αναγνωρίζει τη ζώνη εναέριου ελέγχου που έχει επιβάλει το Πεκίνο πάνω από διαφιλονικούμενα νερά της Ανατολικής Σινικής Θάλασσας έστειλε από τη Νότια Κορέα ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν.

«Θέλω να καταστήσω κάτι απολύτως σαφές: Η απόφαση του προέδρου Ομπάμα να κάνει μία επανεεξισορρόπηση στα νερά του Ειρηνικού δεν αμφισβητείται. Οι ΗΠΑ ποτέ δε λένε κάτι που δεν πράττουν», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Μπάιντεν, λίγο πριν τη συνάντησή του με την πρόεδρο της Νοτίου Κορέας, Παρκ Γκέουν-Χίε.

«Δεν είναι ποτέ ένα καλό στοίχημα να στοιχηματίζεις εναντίον της Αμερικής [...] και η Αμερική θα συνεχίζει να ποντάρει στη Νότιο Κορέα», προσέθεσε.

Όσον αφορά την αμφιλεγόμενη ζώνη ελέγχου, η οποία έχει φέρει νέα ένταση σε μία περιοχή όπου «συγκρούονται» οι αξιώσεις αλλά και οι φιλοδοξίες Ιαπωνίας, Νοτίου Κορέας και Κίνας, ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ αποσαφήνισε πως η Ουάσιγκτον δεν την αναγνωρίζει.

"Υπήρξα απολύτως σαφής εκ μέρους του προέδρου μου: Δεν αναγνωρίζουμε τη ζώνη. Δεν θα έχει συνέπειες στις αμερικανικές επιχειρήσεις. Καμία. Μηδέν", δήλωσε ο Τζο Μπάιντεν κατά τη διάρκεια ομιλίας του στη Σεούλ, αναφερόμενος στις συνομιλίες που είχε στο Πεκίνο πριν από λίγες ημέρες.
Πηγή: Newsdesk ΣΚΑΪ