Δύο νεκροί και πολλά προβλήματα από τη σφοδρή θύελλα στη βορειοδυτική Ευρώπη

Η θύελλα Ξάβερ, που σαρώνει από νωρίς σήμερα τη βορειοδυτική Ευρώπη, έχει στοιχίσει τη ζωή σε δύο ανθρώπους, στη Σκωτία και την Αγγλία, ενώ προκάλεσε και σοβαρές πλημμύρες και χάος στις μεταφορές, κυρίως στην Ολλανδία, τη Γερμανία και τη Σκανδιναβία.

Τα πρώτα θύματα της σφοδρής κακοκαιρίας ήταν ο οδηγός ενός φορτηγού που σκοτώθηκε σε τροχαίο δυστύχημα στη Σκωτία και ένας άνδρας σε αναπηρικό αμαξίδιο που έχασε τη ζωή του όταν έπεσε επάνω του ένα δέντρο που ξεριζώθηκε από τους ανέμους στην κεντρική Αγγλία.

Ο απολογισμός αυτός ενδέχεται να αυξηθεί καθώς η σουηδική ακτοφυλακή ανακοίνωσε ότι διακόπτει τις έρευνες για τον εντοπισμό δύο ναυτικών οι οποίοι παρασύρθηκαν στη θάλασσα από ένα τεράστιο κύμα.

Στη Βρετανία, την πρώτη χώρα που έπληξε η θύελλα κατά τη διάρκεια της νύχτας, οι άνεμοι έπνεαν με ταχύτητα 228 χιλιομέτρων την ώρα. Σχεδόν 100.000 νοικοκυριά στη Σκωτία έμειναν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, σύμφωνα με το BBC. Στις ανατολικές ακτές οι αρχές απομάκρυναν από τις εστίες τους περίπου 10.000 κατοίκους καθώς απόψε τη νύχτα η θάλασσα αναμένεται να ανέβει στο υψηλότερο σημείο της εδώ και 30 χρόνια και εκφράζονται φόβοι για σοβαρές πλημμύρες. Σύμφωνα με τη μετεωρολογική υπηρεσία σε ορισμένες περιοχές η θάλασσα μπορεί να φτάσει στο επίπεδο που ήταν το 1953, τη χρονιά που οι καταστροφικές πλημμύρες στοίχισαν τη ζωή σε 2.000 ανθρώπους στην Ευρώπη.

Ο ίδιος φόβος κυριαρχεί και στη Γερμανία αφού οι ειδικοί αναμένουν ότι η θύελλα αυτή θα είναι η χειρότερη που έχει σημειωθεί στη χώρα από το 1962, ιδίως στο Αμβούργο και τις γειτονικές περιοχές της Κάτω Σαξονίας και του Σλέσβιγκ-Χόλσταϊν.

"Η κατάσταση θυμίζει εκείνην της 17ης Φεβρουαρίου 1962", όταν τα αναχώματα έσπασαν και περισσότεροι από 300 άνθρωποι σκοτώθηκαν στη βόρεια Γερμανία, δήλωσε ο μετεωρολόγος Φρίντεμαν Σενκ στην εφημερίδα Μπερλίνερ Τσάιτουνγκ. "Όμως το σημερινό σύστημα προστασίας απέναντι στις πλημμύρες δεν έχει καμία σχέση με αυτό εκείνης της εποχής", πρόσθεσε.

Στην Ολλανδία, το Βέλγιο και τη Γερμανία, που θα πληγούν κατά τη διάρκεια της νύχτας από τη θύελλα, οι αρχές έχουν λάβει όσα μέτρα ήταν δυνατόν για να περιορίσουν τις ζημίες. Στην Μπρέντενε, στη Δυτική Φλάνδρα, ο δήμος απομάκρυνε προληπτικά 2.000 κατοίκους. Οι πυροσβέστες τοποθέτησαν σάκους με άμμο και κινητά φράγματα για να περιορίσουν τις πλημμύρες, κυρίως στην Οστάνδη, το κέντρο της οποίας είχε βρεθεί κάτω από νερά ύψους δύο μέτρων το 1953.

"Οι προσομοιώσεις έδειξαν ότι το επίπεδο του νερού θα μπορούσε να φτάσει τα 6,1 μέτρα", προειδοποίησε ο κυβερνήτης της επαρχίας της Δυτικής Φλάνδρας, Καρλ Ντεκαλουβέ. Όμως "δεν υπάρχει λόγος πανικού", διαβεβαίωσε, εκτιμώντας ότι το Βέλγιο σήμερα είναι πολύ καλύτερα προετοιμασμένο να αντιμετωπίσει τέτοιου είδους καταστάσεις απ' ότι ήταν το 1953, όταν η χώρα θρήνησε 22 θύματα.

Στην Ολλανδία, το 27% των εδαφών της οποίας βρίσκεται κάτω από το επίπεδο της θάλασσας, το Μετεωρολογικό Ινστιτούτο έχει σημάνει κόκκινο συναγερμό --την ανώτατη βαθμίδα-- για τα βόρεια και τα βορειοδυτικά της χώρας. Για πρώτη φορά από το 2007 έκλεισε το φράγμα για την αποτροπή των πλημμυρών Οστερσελντεκέρινγκ.

Προβλήματα παρουσιάζονται ήδη στις μεταφορές σε όλες τις χώρες. Έχουν διακοπεί τα δρομολόγια των τρένων και των φεριμπότ στη Σκωτία, την Ολλανδία, το Βέλγιο και τη Γερμανία και πολλές γέφυρες παραμένουν κλειστές, όπως αυτή που συνδέει τη Σουηδία με τη Δανία. Ακυρώθηκαν επίσης πολλές πτήσεις, κυρίως από τα αεροδρόμια του Άμστερνταμ και του Αμβούργου, την ώρα που στο διαδίκτυο άρχισαν να κυκλοφορούν διάφορα βίντεο που έδειχναν αεροσκάφη να προσγειώνονται με δυσκολία.

"Αισθάνομαι πολύ τυχερή που ζω ακόμη", δήλωσε ανακουφισμένη μια επιβάτιδα πτήσης της εταιρείας Easyjet, αφού το αεροπλάνο στο οποίο επέβαινε κατάφερε τελικά να προσγειωθεί στο Μάντσεστερ, έχοντας προηγουμένως προσπαθήσει —και αποτύχει— να προσγειωθεί αρχικά στη Γλασκόβη και κατόπιν στο Εδιμβούργο.
Πηγή: Πηγή: AMΠE