Ουκρανία: Ο πρωθυπουργός ζητεί αποκλιμάκωση της έντασης

Έκκληση στην αντιπολίτευση να σταματήσει την κλιμάκωση της πολιτικής έντασης απηύθυνε την Τετάρτη ο πρωθυπουργός της Ουκρανίας Μίκολα Αζάροφ.

Τις αντιδράσεις πυροδότησε η άρνηση της κυβέρνησης να υπογράψει τη συμφωνία σύνδεσης με την Ευρωπαϊκή Ενωση, διατηρώντας τη χώρα στη ζώνη επιρροής της Ρωσίας.

"Το Κοινοβούλιο εξέφρασε χθες την εμπιστοσύνη του προς την κυβέρνηση. Είναι ένα γεγονός που πρέπει να αποδεχθούν η αντιπολίτευση και οι εταίροι μας στο εξωτερικό. Απευθύνω έκκληση για τον τερματισμό της πολιτικής έντασης", δήλωσε ο ουκρανός πρωθυπουργός κατά την έναρξη της πρώτης από την έναρξη των διαδηλώσεων συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου.

Χθες, το ουκρανικό κοινοβούλιο, όπου πλειοψηφεί των Κόμμα των Περιφερειών, απέρριψε πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης που κατέθεσε η αντιπολίτευση, η οποία κατηγορεί τον Αζάροφ ότι "πούλησε την Ουκρανία στη Ρωσία" και ότι είναι προσωπικά υπεύθυνος για την αστυνομική βία κατά των διαδηλωτών.

"Θέλω να πω στους πολίτες: οι ηγέτες σας σάς ωθούν στο έγκλημα. Αυτοί θα κρυφτούν πίσω από την κοινοβουλευτική τους ασυλία και εσείς δεν έχετε τα μέσα να κρυφτείτε", δήλωσε ο ουκρανός πρωθυπουργός τη στιγμή που χιλιάδες άνθρωποι συνεχίζουν να διαδηλώνουν στο Κίεβο.

Ο ουκρανός πρωθυπουργός επανέλαβε ότι ουκρανικές αντιπροσωπείες μεταβαίνουν σήμερα στις Βρυξέλλες "για τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων" για τη συμφωνία σύνδεσης με την ΕΕ και στη Μόσχα για την επανάληψη των διαπραγματεύσεων για τις διμερείς εμπορικές σχέσεις.
"Ο λόγος για τις διαδηλώσεις δεν υπάρχει πλέον", είπε.

Οι μεγαλύτερες διαδηλώσεις που έχουν πραγματοποιηθεί στο Κίεβο από το 2004 και την Πορτοκαλί Επανάσταση είναι η έκφραση της διαμαρτυρίας των φιλοευρωπαίων Ουκρανών για την άρνηση της ουκρανικής κυβέρνησης, υπό την πίεση της Μόσχας, να υπογράψει τη συμφωνία σύνδεσης με την Ευρωπαϊκή Ενωση, γεγονός που επικυρώνει για την Ουκρανία το καθεστώς του δορυφόρου της Ρωσίας.
Πηγή: Πηγή: AMΠΕ