Βενεζουέλα: Χορήγηση ειδικών εξουσιών στον πρόεδρο Μαδούρο

Το κοινοβούλιο της Βενεζουέλας ενέκρινε την Τρίτη νόμο που χορηγεί ειδικές εξουσίες στον πρόεδρο της χώρας, Νίκολας Μαδούρο, παρέχοντάς του με αυτό τον τρόπο το πολιτικό δικαίωμα να κυβερνήσει με διατάγματα για διάστημα ενός χρόνου.

Η Εθνική Συνέλευση ενέκρινε τις ειδικές εξουσίες στη δεύτερη ψηφοφορία, κάτι που ήταν αναμενόμενο αφού υπέρ είχε ψηφιστεί και την προηγούμενη εβδομάδα στην πρώτη ψηφοφορία.

Παρά το γεγονός ότι ακόμα και αν παραχωρηθούν στον Μαδούρο ειδικές εξουσίες –κάτι που θα θεωρηθεί ως πολιτική νίκη στις επερχόμενες δημοτικές εκλογές που θα διεξαχθούν στις 8 Δεκεμβρίου- ο νυν πρόεδρος της Βενεζουέλας θα συνεχίσει να βρίσκεται αντιμέτωπος με σοβαρά προβλήματα όπως την κακή κατάσταση της οικονομίας, ελλείψεις σε προϊόντα αλλά και τον πληθωρισμό ο οποίος έχει εκτοξευτεί στο 55 τοις εκατό.

«Με αυτό τον Εκτελεστικό Νόμο ακολουθούμε την εντολή που δόθηκε από τον πρόεδρο Τσάβες», δήλωσε ο Ντιοσντάντο Καμπέλο, πρόεδρος της Εθνικής Συνέλευσης και θερμός υποστηρικτής του Μαδούρο. «Μας είπε να εγκρίνουμε όλους του απαραίτητους νόμους ώστε πατάξουμε την κερδοσκοπία και το ξέπλυμα του μαύρου χρήματος».

Ο Μαδούρο δήλωσε ότι έχει ήδη σχεδιάσει τους δύο πρώτους νόμους που θα θεσπίσει –πιθανώς έως την Τετάρτη. Ο ένας αποσκοπεί στο να περιοριστούν τα περιθώρια κέδρους των επιχειρήσεων στο 15 έως 30 τοις εκατό, ενώ βάσει του άλλου θα δημιουργηθεί ένας νέος κρατικός φορέας που θα επιτηρεί τις πωλήσεις του δολαρίου από το σύστημα ελέγχου συναλλάγματος της Βενεζουέλας.
Πηγή: skai.gr