Καναδάς: Μόνο κατ’ όνομα δήμαρχος του Τορόντο ο Ρομπ Φορντ

Κατ’ όνομα μόνο είναι δήμαρχος του Τορόντο από τη Δευτέρα ο Ρομπ Φορντ, καθώς έχασε τις εξουσίες του, οι οποίες μεταφέρθηκαν από το δημοτικό συμβούλιο στον αντιδήμαρχο Νορμ Κέλι.

Βαλλόμενος από όλες τις πλευρές μετά την παραδοχή ότι κατανάλωσε κρακ, την κατάχρηση αλκοόλ και την ανάρμοστη συμπεριφορά του, ο Ρομπ Φορντ δεν έχει πια παρά τον τίτλο του δημάρχου της τέταρτης σε μέγεθος πόλης της βόρειας Αμερικής, όμως για τον συντηρητικό πρωθυπουργό παραμένει "ο Ρομπ Φορντ με τον οποίο θα συνεχίσει αν συνεργάζεται".

Ο Φορντ χαρακτήρισε "πραξικόπημα" την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου και απείλησε να φέρει την υπόθεση ενώπιον της δικαιοσύνης. "Επιτεθήκατε στο Κουβέιτ", είπε στους συναδέλφους του και υποσχέθηκε απάντηση ανάλογη με εκείνη που έδωσε ο Τζορτζ Μπους μετά την εισβολή των ιρακινών δυνάμεων στο Κουβέτι το 1990.

Ο Ρομπ Φορντ εξελέγη του 2010 χάρη στην υποστήριξη των συντηρητικών προαστείων του Τορόντο. Η συμπεριφορά του έχει εξελιχθεί σε πονοκέφαλο για την συντηρητική κυβέρνηση του Στίβεν Χάρπερ, καθώς η έκφραση αποδοκιμασίας εκ μέρους τη ομοσπονδιακής κυβέρνησης θα κόστιζε τις πολύτιμες ψήφους των προαστείων, ενώ η αποσιώπηση θα οδηγούσε σε επικρίσεις για υποκριτική στάση μίας κυβέρνησης που εξελέγη με την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας να βρίσκεται στις πρώτες θέσεις της πολιτιτικής της ατζέντας.

Οι υπουργοί της ομοσπονδιακής κυβέρνησης έχουν επιφυλάξει χλιαρή κριτική για την συμπεριφορά του Ρομπ Φορντ, ελπίζοντας ότι η υπόθεση θα έχει ξεθωριάσει μέχρι τις εκλογές του 2015.

Ορισμένα μάλιστα μέλη της κυβέρνησης προσπαθούν να αντιστρέψουν την υπόθεση προς όφελος των Συντηρητικών επιτιθέμενοι κατά του ηγέτη των Φιλελευθέρων Τζάστιν Τριντό, που έχει παραδεχθεί ότι έχει καπνίσει μαριχουάνα από την είσοδό του στο κοινοβούλιο.

Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, ο Τριντό, ο χαρισματικός γιος του πρώην πρωθυπουργού του Καναδά , αποτελεί τη σημαντικότερη πολτική απειλή για τους Συντηρητικούς.


Πηγή: Πηγή: AMΠΕ