Με τα συνήθη προβλήματα και φέτος η τελετή αφής του Φωτός

Αποστολή Ιεροσόλυμα: Νίκος Παπαχρήστου
Με τα συνήθη επεισόδια μεταξύ Ορθοδόξων, Αράβων και Κοπτών πραγματοποιήθηκε λίγο μετά τις 2 το μεσημέρι από τον πατριάρχη Ιεροσολύμων, Ειρηναίο, η τελετή αφής του Αγίου Φωτός. Η διαδικασία η οποία ακολουθήθηκε και φέτος ήταν η ίδια με τα δύο προηγούμενα χρόνια, όπου ο Ελληνας Πατριάρχης εισήλθε στο κουβούκλιο του Παναγίου Τάφου, ενώ ο Αρμένης Πατριάρχης στεκόταν στον προθάλαμο. Κατά την προσπάθεια του Πατριάρχη να εισέλθει στο κουβούκλιο, έλληνες προσκυνητές επευφημούσαν τον κ. Ειρηναίο, ωστόσο οι άντρες ασφαλείας του δέχθηκαν επίθεση από Αρμένιους προσκυνητές.
Χιλιάδες πιστοί παρέμειναν αποκλεισμένοι από το ναό της Αναστάσεως, στην παλιά πόλη των Ιεροσολύμων, λόγω των δρακόντειων μέτρων που έχουν ληφθεί από τις ισραηλινές αρχές για την αποφυγή επεισοδίων. Αστυνομικές και στρατιωτικές δυνάμεις έχουν στήσει μπλόκα ελέγχου και επέτρεπαν την επιλεκτική είσοδο στο ναό ελαχίστων Ελλήνων και Ρώσων, για την τελετή αφή του Αγίου Φωτός.
Διπλωματικοι κύκλοι παρακολουθούσαν με έντονη ανησυχία τα τεκταινόμενα, μετά και τα χθεσινά επεισόδια στα Ιεροσόλυμα, όπου εκατοντάδες αραβόφωνοι πιστοί αποδοκίμασαν τον Πατριάρχη Ειρηναίο με συνθήματα όπως «να φύγει ο Ιούδας» και «ο Ναός είναι δικός μας». Όταν, μάλιστα, ορισμένοι από τους διαδηλωτές ξεδίπλωσαν μια παλαιστινιακή σημαία, οι αστυνομικοί τους απομάκρυναν βίαια από το περίβολο του ναού της Αναστάσεως. Στα επεισόδια αναμίχθηκαν και κληρικοί της συνοδείας του Πατριάρχη οι οποίοι προπηλάκισαν προσκυνητές. Κατά τη διάρκεια των συμπλοκών δεν έλειψαν οι τραυματισμοί νεαρών διαδηλωτών, ενώ σφραγίστηκαν οι εξωτερικές και εσωτερικές πύλες.
Το κλίμα πυροδότησε χθεσινό δημοσίευμα της ισραηλινής εφημερίδας «Μααρίβ», που αποκάλυπτε το συμβόλαιο πώλησης του ξενοδοχείου «Ιμπίριαλ» από το Πατριαρχείο σε Ισραηλινούς επιχειρηματίες.
Πηγή: skai.gr