Κλείσιμο

Αίγυπτος: Δεν προσπαθούμε να αντικαταστήσουμε τις ΗΠΑ με τη Ρωσία

Σε διάψευση της φημολογίας ότι η Αίγυπτος επιδιώκει να αντικαταστήσει τις Ηνωμένες Πολιτείες με τη Ρωσία ως κύριο υποστηρικτή της προέβη την Πέμπτη ο υπουργός Εξωτερικών του Καΐρου, Ναμπίλ Φαχμί, στον απόηχο των συνομιλιών που είχε με τον ρώσο ομόλογό του, Σεργκέι Λαβρόφ, και λίγες ημέρες αφότου ο ίδιος διεμήνυσε πως η πολυπληθέστερη χώρα του αραβικού κόσμου είναι διατεθειμένη να κοιτάξει πέρα από τις ΗΠΑ για τις ανάγκες εθνικής ασφάλειας.

Ερωτηθείς κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου για το εάν η Μόσχα θα υποκαταστήσει την Ουάσιγκτον ως ο κύριος σύμμαχος του Καΐρου, ο κ. Φαχμί απάντησε πως η Αίγυπτος δεν αναζητά «αντικαταστάτη για κανέναν», προσθέτοντας διπλωματικά: «Το βάρος της Ρωσίας είναι πολύ μεγάλο για να είναι υποκατάστατο οποιουδήποτε».

Σημείωσε ωστόσο πως η Αίγυπτος προσβλέπει «σε συνεργασία με τη Ρωσία σε πολλά πεδία, και αυτό είναι λόγω της σημασίας της Ρωσίας στην διεθνή αρένα.

»Προσβλέπουμε σε ισχυρές συνεχόμενες και σταθερές σχέσεις με τη Ρωσία, Επιδιώκουμε να προσδώσουμε ενέργεια σε μία σχέση που ήδη υπάρχει», συμπλήρωσε.

Το πρόσφατο «χάσμα» μεταξύ της Αιγύπτου και των ΗΠΑ πηγάζει από την απόφαση της Ουάσιγκτον τον Οκτώβριο να αναστείλει την παροχή στρατιωτικής βοήθειας προς το Κάιρο, λόγω της βίαιης καταστολής των Αδελφών Μουσουλμάνων και των οπαδών του ανατραπέντος ισλαμιστή προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ρωσικού πρακτορείου Interfax, που επικαλείται ως πηγή αξιωματούχο της ρωσικής κρατικής εταιρείας εξαγωγών όπλων Rosoboronexport, η εταιρεία δεν έχει σχέδια να υπογράψει συμβάσεις για πώληση όπλων.
Πηγή: Newsdesk ΣΚΑΪ