«Σοκαρισμένος» ο Τζον Μέιτζορ από την κυριαρχία της ελίτ στη Βρετανία

«Πραγματικά σοκαριστικό» χαρακτήρισε ο πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας σερ Τζον Μέιτζορ το γεγονός ότι «μια ελίτ αποφοίτων ιδιωτικών σχολείων και ευκατάστατων μελών της μεσαίας τάξης εξακολουθεί να κυριαρχεί στα υψηλότερα αξιώματα του δημοσίου βίου της χώρας».

Σε ομιλία του το βράδυ της Παρασκευής σε κομματική εκδήλωση των Συντηρητικών, ο σερ Τζον Μέιτζορ επισήμανε ότι η κυριαρχία μιας μικρής ελίτ στη δημόσια σφαίρα της Βρετανίας καταδεικνύει την «κατάρρευση της κοινωνικής κινητικότητας», την οποία απέδωσε πάντως στη διακυβέρνηση των Εργατικών. «Παρά το εξωφρενικό σύνθημα του Εντ Μίλιμπαντ ότι οι Εργατικοί είναι το κόμμα του ‘ενός έθνους’, άφησαν πίσω τους ένα βικτωριανό χάσμα μεταξύ στασιμότητας και φιλοδοξίας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο βετεράνος πολιτικός.

Ωστόσο, Βρετανοί
σχολιαστές εκλαμβάνουν την τοποθέτησή του ως αιχμή και εναντίον του νυν πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον, ο οποίος έχει επανειλημμένα δεχθεί κριτική για το γεγονός ότι σύμβουλοι και κορυφαίου υπουργοί του προέρχονται από παρόμοιο με το δικό του κοινωνικό υπόβαθρο. Περισσότερα από τα μισά μέλη του υπουργικού συμβουλίου, συμπεριλαμβανομένων του κ. Κάμερον, του υπουργού Οικονομικών Τζορτζ Όσμπορν και του αναπληρωτή πρωθυπουργού Νικ Κλεγκ προέρχονται από ιδιωτικά σχολεία και έχουν προσωπική σχετικά μεγάλη περιουσία.

Ο 70χρονος σερ Τζον Μέιτζορ αποφοίτησε από δημόσιο σχολείο και διετέλεσε πρωθυπουργός της Βρετανίας από το 1990 έως το 1997, διαδεχόμενος στην ηγεσία των Συντηρητικών και της χώρας τη Μάργκαρετ Θάτσερ.

Στην ίδια εκδήλωση ο πρώην ηγέτης του κόμματος είπε ότι οι Τόρις θα πρέπει να βοηθήσουν τους συνταξιούχους που «τιμωρούνται» από τα «άδικα» χαμηλά επιτόκια, πως η Τράπεζα της Αγγλίας θα πρέπει να επιστρέψει σε επιτόκια «κανονικού επιπέδου» από 3% έως 5%, ώστε να μην υπάρχει διάκριση κατά του καταθέτη και υπέρ του οφειλέτη, καθώς και ότι η σημερινή ηγεσία του κόμματος θα πρέπει να υιοθετήσει πιο ήπια στάση απέναντι στο ευρωσκεπτικιστικό Κόμμα Ανεξαρτησίας του Νάιτζελ Φάρατζ, καθώς πολλοί ψηφοφόροι του είναι «πατριώτες που φοβούνται για τις αλλαγές στη χώρα», οι οποίοι θα επιστρέψουν στους Συντηρητικούς.

Πηγή: Θανάσης Γκαβός, Λονδίνο