Κλείσιμο

Μέρκελ: Να στηρίξουμε τους Έλληνες για να πετύχουν μεταρρυθμίσεις

Πηγή: Deutsche Welle

«Δίνω μεγάλη σημασία στο να παρέχουμε, εμείς, ως Γερμανία, στήριξη στους Έλληνες εταίρους μας στην προσπάθεια τους για μεταρρυθμίσεις». Αυτό δήλωσε η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ στο μήνυμα που απηύθηνε μέσω βίντεο προς τους 400 συνέδρους της τέταρτης Ελληνογερμανικής Συνέλευσης στη Νυρεμβέργη (22 και 23 Οκτωβρίου).

Η καγκελάριος, που έπρεπε να είναι στο Βερολίνο για να την πρώτη συνεδρίαση της νέας βουλής, εξήρε τις προσπάθειες του στενού δικτύου της συνεργασίας ελληνικών και γερμανικών δήμων, το οποίο έχει δημιουργηθεί στο πλαίσιο της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης, ένδειξη της οποίας είναι η πολυάριθμη συμμετοχή στη Νυρεμβέργη.

«Αυτή η συνεργασία γεμίζει την ελληνογερμανική εταιρική σχέση με ζωή και χτίζει νέες γέφυρες μεταξύ των δύο κοινωνιών», είπε χαρακτηριστικά η γερμανίδα καγκελάριος.

«Επωφελής και για τις δύο πλευρές η συνεργασία»

Μιλώντας προηγουμένως στη συνέλευση ο έλληνας υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Μιχελάκης χαρακτήρισε την ελληνογερμανική συνεργασία σε επίπεδο δήμων ως «δεδομένη» και ότι είναι επωφελής και για τις δύο πλευρές. Ο κ. Μιχελάκης αξιοποίησε την ευκαιρία της επίσκεψής του στη Γερμανία για να επισημάνει τις προσπάθειες και θυσίες του ελληνικού λαού ώστε να ξεπεράσει την κρίση.

Οι αντοχές όμως της πραγματικής οικονομίας και τις κοινωνίας έχουν εξαντληθεί και δεν δέχονται άλλη πίεση, τόνισε ο κ. Μιχελάκης. Η Ελλάδα τηρεί τις δεσμεύσεις της, δήλωσε ο υπουργός, και για αυτό θα πρέπει και οι εταίροι να ανταποκριθούν «στη δική τους δέσμευση για ελάφρυνση των βαρών του δημοσίου χρέους».
Πηγή: Παναγιώτης Κουπαράνης, Νυρεμβέργη, Υπεύθ. Σύνταξης: Δήμητρα Κυρανούδη