Κλείσιμο

Στο «Λόφο της Ελπίδας» η ταφή του μακαριστού Ιάκωβου

Παρουσία πολιτικών και θρησκευτικών προσωπικοτήτων απ‹όλον τον κόσμο πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Πέμπτης (ώρα Έλλάδος) στον καθεδρικό ναό της Αγίας Τριάδας στο Μανχάταν η εξόδιος ακολουθία για το μακαριστό Αρχιεπίσκοπο πρώην Βορείου και Νοτίου Αμερικής, Ιάκωβο. Η σορός του κοιμηθέντα ιεράρχη μεταφέρθηκε στο παρεκκλήσι της Θεολογικής Σχολής του Τιμίου Σταυρού στο Μπρούκλαϊν της Βοστώνης και το απόγευμα της Παρασκευής (ώρα Ελλάδος) θα γίνει η ταφή στο χώρο της σχολής και συγκεκριμένα στο «Λόφο της Ελπίδας».
Τον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή και την κυβέρνηση εκπροσώπησε ο υπουργός Μακεδονίας-Θράκης Νίκος Τσιαρτσιώνης, τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Γιώργο Παπανδρέου εκπροσώπησε ο αντιπρόεδρος της Διακομματικής Επιτροπής της Βουλής για τον Απόδημο Ελληνισμό, Γρηγόρης Νιώτης και το Οικουμενικό Πατριαρχείο ο Αρχιεπίσκοπος Θυατείρων και Μεγάλης Βρετανίας Γρηγόριος. Από τους Αμερικανούς επισήμους παρέστησαν ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης, Μάικλ Μπλούμπεργκ, ο Ελληνοαμερικανός δημοκρατικός γερουσιαστής Πολ Σαρμπάνης, οι πρώην δήμαρχοι της πόλης κ.κ. Κοτς, Ντίνκινς και Τζουλιάνι, καθώς και άλλοι αξιωματούχοι του δήμου και της πολιτείας.
Πρώτος ομιλητής στην κηδεία ήταν ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Χριστόδουλος, ο οποίος αναφερόμενος στον μακαριστό Αρχιεπίσκοπο είπε ότι ήταν «μεγάλος και ανεπανάληπτος ηγέτης της Ορδοθοξίας, σημαιοφόρος της Ειρήνης και γνήσιος Έλληνας πατριώτης, υπερασπιστής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων». Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στον «αγώνα του για υπεράσπιση της ελληνικότητας και της ελληνικής συνείδησης της Ομογένειας», σημειώνοντας ότι «αγωνίστηκε και συνεργάστηκε ανεξάρτητα με ποιά κομματική παράταξη κυβερνούσε την Ελλάδα».
Ο Μητροπολίτης Ιμβρου και Τενέδου Κύριλλος αναφέρθηκε στον τόπο καταγωγής του μακαριστού ιεράρχη, τους Αγίους Θεοδώρους στην Ιμβρο, σημειώνοντας ότι «κέρδισε το δίπλωμα του μεγάλου και οι μεγάλοι δεν πεθαίνουν ποτέ».
Ο υπουργός Μακεδονίας-Θράκης Νίκος Τσιαρτσιώνης τόνισε ότι ο Αρχιεπίσκοπος Ιάκωβος ήταν «χαρισματική προσωπικότητα, μαχητής για τα ανθρώπινα δικαιώματα, αγωνιστής της ελευθερίας και του διεθνούς δικαίου, έχοντας πνευματικό κύρος, αποχτώντας το σεβασμό από τους πολιτικούς ηγέτες». Ο κ. Τσιαρτσιώνης επεσήμανε ότι ιδιαίτερα για «το Κυπριακό και το Σκοπιανό παρέμβαινε πάντα με το δικό του τρόπο για την υπεράσπιση των εθνικών μας δικαίων».
Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Γρηγόρης Νιώτης υπογράμμισε «τη μεγάλη συμβολή του Ιακώβου στις κινητοποιήσεις που είχαν γίνει το 1974 μετά την τουρκική εισβολή στην Κύπρο», επισημαίνοντας ότι «υπερασπίστηκε με αξιοπρέπεια και τόλμη τα ιδανικά της Ορθοδοξίας και του Ελληνισμού».
Ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης, Μάικλ Μπλούμπεργκ, αναφέρθηκε κυρίως στον αγώνα του Αρχιεπισκόπου Ιακώβου «για την ανεκτικότητα και τη συνύπαρξη όλων των ανθρώπων στις Ηνωμένες Πολιτείες», θυμίζοντας «την τολμηρή του ενέργεια να βαδίσει μαζί με τον Μάρτιν Λούθερ Κινγκ στην Αλαμπάμα το 1965, μένοντας στη συνείδηση όλων των Αμερικανών ως ένας από τους μεγάλους ηγέτες της χώρας».
Τέλος, μίλησε ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Δημήτριος, ο οποίος διάβασε μήνυμα του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου. Ο κ. Βαρθολομαίος έγραψε ότι ο μακαριστός ιεράρχης «είχε παγκόσμιο κύρος και είχε εκφράσει γνήσια την Ορθοδοξία, τιμώντας τη μητέρα Εκκλησία». Ο προκαθήμενος της ελληνορθόδοξης Εκκλησίας της Αμερικής πρόσθεσε ότι «ο ελληνικός πατριωτισμός του Αρχιεπισκόπου Ιακώβου δεν υπήρξε ποτέ εμπόδιο για να είναι και σωστός Αμερικανός πολίτης».
Πηγή: skai.gr