Κλείσιμο

Ιταλικά ΜΜΕ για την εκατόμβη στη Λαμπεντούζα: Η σφαγή της ντροπής

Ο ιταλικός Τύπος καταγγέλλει την Παρασκευή "τη σφαγή της ντροπής", το νεκροταφείο των μεταναστών" που έγινε την Πέμπτη το νησί Λαμπεντούζα, μετά το ναυάγιο πλοίου στο οποίο έχασαν τη ζωή τους τουλάχιστον 130 άνθρωποι και 200 είναι αγνοούμενοι.

"Η σφαγή της ντροπής" είναι ο τίτλος στην πρώτη σελίδα της (αριστερής) Repubblica, η οποία επισημαίνει ότι πρόκειται για τη "χειρότερη τραγωδία στη θάλασσα για λαθρομετανάστες", με παιδιά και εγκύους να βρίσκονται μεταξύ των θυμάτων.

Η εφημερίδα, η οποία δημοσιεύει μια φωτογραφία με δεκάδες πτώματα σε πράσινους πλαστικούς σάκους, αφιερώνει οχτώ σελίδες στην τραγωδία, την οποία ο πάπας Φραγκίσκος, ο οποίος επισκέπτεται σήμερα την Ασίζη, χαρακτήρισε "ντροπή".

Η χειρότερη τραγωδία στη θάλασσα
"Η σφαγή των μεταναστών, η Ιταλία στο πένθος", ο τίτλος της Corriere della Sera, η οποία επέλεξε να μη δημοσιεύσει φωτογραφίες με πτώματα στην πρώτη της σελίδα, αλλά φωτογραφία με επιζήσαντες-περίπου 150-από τους 450 με 500 λαθρομετανάστες από την Ερυθραία και τη Σομαλία, οι οποίοι επέβαιναν στο πλοίο πριν αυτό πάρει φωτιά στ΄ανοικτά των ακτών της Λαμπεντούζα.

Οι ιταλικές εφημερίδες δημοσιεύουν πολλές μαρτυρίες ψαράδων που κατάφεραν να σώσουν λαθρομετανάστες, καθώς και τη μαρτυρία μιας νεαρής γυναίκας από την Ερυθραία που θεωρείτο νεκρή και διασώθηκε από μέλος της ακτοφυλακής που αντελήφθη ότι ανέπνεε ακόμα.
"Σήμερα είναι μια ημέρα θλίψης και πένθους.'Ομως, όταν τα δάκρυα στεγνώσουν και δείξουμε τους εγκληματίες αυτούς που ζουν από την εκμετάλλευση αυτών των απελπισμένων ανθρώπων, στοιβάζοντας 500 ανθρώπους σε ένα πλοιάριο μήκους μερικών μέτρων, τότε θα πούμε "αρκετά", τονίζει ο αρθογράφος της εφημερίδας Τζιαν Αντόνιο Στέλα.

Η La Stampa, η οποία μιλάει για "εκατόμβη στη Λαμπεντούζα", δημοσιεύει στην πρώτη σελίδα οικογενειακές φωτογραφίες που βρήκαν οι διασώστες "σε τσάντες και σε ρούχα ανθρώπων που επέζησαν". Φωτογραφίες ερωτευμένων ζευγαριών, οικογενειών ή χαμογελαστών φίλων οι ζωές των οποίων χάθηκαν.
Πηγή: Πηγή: ΑΜΠΕ