ΗΠΑ: «Λουκέτο» στη χρηματοδότηση του κράτους - παραλύει το δημόσιο

Αδιέξοδο στις Ηνωμένες Πολιτείες. Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση των ΗΠΑ αναστέλλει μερικώς τη λειτουργία της μετά από εντολή της Υπηρεσίας Διαχείρισης και Προϋπολογισμού του Λευκού Οίκου, λόγω του αδιεξόδου στο Κογκρέσο για τον προϋπολογισμό των ΗΠΑ.

Έτσι, το μη απαραίτητο προσωπικό του δημόσιου τομέα, δηλαδή πάνω από 800.000 δημόσιοι υπαλλήλοι θα υποχρεωθούν να γυρίσουν στα σπίτια τους, με άδεια άνευ αποδοχών.

Η αμερικανική Γερουσία απέρριψε δύο φορές νομοσχέδιο χρηματοδότησης της κυβέρνησης που εγκρίθηκε από τη Βουλή των Αντιπροσώπων και στο οποίο υπήρχαν σημαντικές αλλαγές στο νόμο της υγειονομικής περίθαλψης του αμερικανού προέδρου Ομπάμα (Obamacare).

Ειδικότερα, με ψήφους 54 κατά και 46 υπέρ η Γερουσία όπου πλειοψηφούν οι Δημοκρατικοί απέρριψε τις αλλαγές στο νομοσχέδιο για την Υγεία και το έστειλε και πάλι πίσω στη Βουλή των Αντιπροσώπων.

Χωρίς ουσιαστική συμφωνία μεταξύ των Ρεπουμπλικάνων (που ελέγχουν τη Βουλή των Αντιπροσώπων) και των Δημοκρατικών (που ηγούνται στη Γερουσία) έπαψε να λειτουργεί και πολλές ομοσπονδιακές υπηρεσίες αρχίζουν να κλείνουν με την έναρξη του νέου οικονομικού έτους.

Με τη διακοπή της λειτουργίας των ομοσπονδιακών υπηρεσιών σε εξέλιξη από τα μεσάνυχτα (ώρα Ουάσινγκτον) σήμερα Τρίτη, η αμερικανική, δημοκρατικής πλειοψηφίας, Γερουσία θα συνέλθει στις 09.30 για να απορρίψει και επισήμως την τελευταία πρόταση των Ρεπουμπλικανών της Βουλής των Αντιπροσώπων για τη χρηματοδότηση της κυβέρνησης, πρότασης που παρουσιάσθηκε λίγες στιγμές πριν από την εκπνοή της προθεσμίας.

Ο επικεφαλής των Δημοκρατικών της Γερουσίας Χάρι Ριντ ανακοίνωσε τη σύγκληση της Γερουσίας, την ώρα που το Κονγκρέσο δεν διαθέτει σχέδιο για την αντιμετώπιση της πρώτης διακοπής της λειτουργίας της αμερικανικής κυβέρνησης εδώ και 17 χρόνια, εξαιτίας της ανικανότητας του Κονγκρέσου να καταλήξει σε συμφωνία για τη χρηματοδότηση της ομοσπονδιακής κυβέρνησης μέχρι τις 15 Νοεμβρίου.

Ομπάμα: "Πιθανές υποχρεωτικές άδειες"

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε σε τηλεοπτικό του μήνυμα προς το ένστολο προσωπικό των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων ότι θα παραμείνουν κανονικά στην υπηρεσία τους κατά τη διάρκεια της μερικής διακοπής της λειτουργίας της κυβέρνηση, αλλά προειδοποίησε το πολιτικό προσωπικό του Πενταγώνου για πιθανές υποχρεωτικές αδειοδοτήσεις.

"Γνωρίζω ότι οι ημέρες που έρχονται μπορεί να σημαίνουν περισσότερη αβεβαιότητα και πιθανές υποχρεωτικές αδειοδοτήσεις. Και γνωρίζω ότι αυτό έρχεται μετά από τις αδειοδοτήσεις που πολλοί από εσάς υποστήκατε ήδη το καλοκαίρι. Εσείς και οι οικογένειές σας αξίζουν κάτι περισσότερο από την δυσπραγία που παρακολουθούμε σήμερα στο Κονγκρέσο", δήλωσε ο Μπαράκ Ομπάμα στο τηλεοπτικό δίκτυο των Ενόπλων Δυνάμεων.
Πηγή: Newsdesk ΣΚΑΪ, ΑΜΠΕ