Ανακαλύφθηκαν νέοι ανθρώπινοι ρετροϊοί

Αμερικανοί επιστήμονες ανακοίνωσαν σήμερα την ανακάλυψη δυο νέων ανθρωπίνων ρετροϊών στην Αφρική, συγγενών με τον ιό του AIDS, οι οποίοι μπορεί να προέρχονται από τον πίθηκο.
Ερευνητές του πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς της Βαλτιμόρης και των κέντρων ελέγχου και πρόληψης μολυσματικών ασθενειών εξήγησαν ότι οι ιοί αυτοί, οι οποίοι προς το παρόν δε συνδέονται με καμία ασθένεια, ανακαλύφθηκαν στο Καμερούν σε κυνηγούς πιθήκων.
Σύμφωνα με τους ερευνητές που παρουσίασαν την ανακάλυψή τους στη 12η ετήσια διάσκεψη για τους ρετροϊούς η οποία ολοκληρώθηκε χθες στη Βοστώνη, οι δυο αυτοί οι ιοί που ονομάσθηκαν ΗΤLV-3 και HTLV-4, μεταδόθηκαν στον άνθρωπο πιθανότατα από δαγκώματα ή άλλα τραύματα.
Οι επιστήμονες πιστεύουν γενικά ότι ο ιός του AIDS, ο οποίος ανήκει σε μια άλλη ομάδα ρετροϊών, προέρχεται και αυτός από τον πίθηκο. Ο ιός μεταδόθηκε στον άνθρωπο και εξαπλώθηκε με τις σεξουαλικές επαφές.
Ενας εκ των ερευνητών, ο δόκτωρ Ουαλίντ Χενέιν δήλωσε ότι οι έρευνες συνεχίζονται στο Καμερούν για να διαπιστωθεί η κατάσταση της υγείας των ανθρώπων που έχουν προσβληθεί από τον ιό και για να εντοπιστούν οι σεξουαλικοί τους σύντροφοι.
Σύμφωνα με τον ίδιο επιστήμονα, η «έρευνα αυτή δείχνει ότι η μετάδοση του ιού μεταξύ πιθήκων και ανθρώπων είναι συχνή».
Οι δυο πρώτοι ιοί της ομάδας αυτής, ο HTLV-1 και ο HTLV-2 είναι υπεύθυνοι για πολλές σοβαρές ασθένειες. Ο HTLV-1προκαλεί λευχαιμίες και φλεγμονές, ενώ ο HTLV-2 μπορεί να προκαλέσει νευρολογικά προβλήματα.
Ο HTLV-1 και ο HTLV-2 υπολογίζεται ότι προσβάλλουν περίπου 22 εκατομμύρια ανθρώπους εκ των οποίων το 5% εκδηλώνει μια από τις παραπάνω ασθένειες.
Οπως συμβαίνει και με τον ιό του AIDS, μπορεί να μεσολαβήσουν δεκάδες χρόνια από την μόλυνση ως την εκδήλωση της ασθένειας.
Οι επιστήμονες αυτοί οι οποίοι αρχικά έκαναν παρατηρήσεις σε ανθρώπους που έχουν επαφή με πιθήκους στους ζωολογικούς κήπους όπως κτηνίατροι ή ιδιώτες που είχαν πιθήκους ως κατοικίδια ζώα, επέκτειναν στη συνέχεια την έρευνά τους σε 930 κυνηγούς πιθήκων στο Καμερούν.Οσοι συμμετείχαν στην έρευνα δέχθηκαν να απαντήσουν σε ερωτηματολόγιο και να δώσουν δείγμα αίματος προς εξέταση για τυχόν παρουσία του ιού.
Πηγή: skai.gr