Άσαντ: Θα σεβαστούμε τις συμφωνίες για τα χημικά όπλα

Η Συρία πρόκειται να σεβαστεί τις διεθνείς συνθήκες που απαγορεύουν τα χημικά όπλα, όπως επαναβεβαίωσε ο πρόεδρος της χώρας Μπασάρ αλ-Άσαντ, στο πλαίσιο τηλεοπτικής συνέντευξης που παραχώρησε στον ιταλικό σταθμό RaiNews24 και μεταδόθηκε την Κυριακή.

Τα σχόλια του κ. Άσαντ έρχονται μία ημέρα αφότου το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ υιοθέτησε ομόφωνα ψήφισμα που ζητά επισήμως την καταστροφή του συριακού χημικού οπλοστασίου, με τον πρεσβευτή της Συρίας στα Ηνωμένα Έθνη να δηλώνει πως η Δαμασκός καλύπτεται από την επίμαχη συμφωνία.

Ερωτηθείς εάν το συριακό καθεστώς θα συμμορφωθεί με το ψήφισμα του Συμβουλίου, ο κ. Άσαντ απάντησε εμμέσως: «Έχουμε ήδη ενταχθεί στη διεθνή συμφωνία ενάντια στην απόκτηση και η χρήση χημικών όπλων, πριν ακόμα περάσει αυτό το ψήφισμα».

Η Συρία απέστειλε το αίτημά της για ένταξη στον Οργανισμό για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων ώρες πριν τη ρωσο-αμερικανική συμφωνία για τον χημικό αφοπλισμό της Δαμασκού. Το καθεστώς Άσαντ έχει ήδη αποστείλει στον Οργανισμό λεπτομερή στοιχεία για το χημικό του οπλοστάσιο.

Υπενθυμίζεται ότι, κατόπιν αιτήματος της Μόσχας, το ψήφισμα του ΟΗΕ δεν προβλέπει αυτόματη επιβολή ποινών ή κυρώσεων κατά της Δαμασκού σε περίπτωση μη συμμόρφωσης με τους όρους του ψηφίσματος.
Πηγή: Newsdesk ΣΚΑΪ