"Κρίσιμης σημασίας" μία απόφαση του ΟΗΕ για τη Συρία για τους Ολάντ, Κέρι και Χέιγκ

"Κρίσιμης σημασίας" θεωρούν την επίτευξη συμφωνίας επί "ισχυρής και υποχρεωτικού χαρακτήρα" απόφασης του ΟΗΕ για τη Συρία, ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ και οι υπουργοί Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι και της Βρετανίας Ουίλιαμ Χέιγκ, όπως ανακοίνωσε η γαλλική προεδρία.

Κατά τη διάρκεια συνάντησής τους στο Μέγαρο των Ηλυσίων στο Παρίσι, στην οποία συμμετείχε και ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Λοράν Φαμπιούς, ζήτησαν να υπάρξει ένα "συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα" για τον έλεγχο και την καταστροφή του χημικού οπλοστασίου του συριακού καθεστώτος.

Ο Φρανσουά Ολάντ δήλωσε κατά τη διάρκεια της συνάντησης ότι οι τρεις σύμμαχοι πρέπει "να τηρήσουν την αυστηρή γραμμή που επέτρεψε την εκκίνηση αυτής της διπλωματικής διαδικασίας", έγινε γνωστό από το περιβάλλον του.

Οι τρεις χώρες επιδιώκουν την επεξεργασία μίας απόφασης στο πλαίσιο του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ "εντός της εβδομάδας", θεωρώντας ότι το πόρισμα των επιθεωρητών του ΟΗΕ για τη χημική επίθεση της 21ης Αυγούστου στη Δαμασκό, το οποίο θα δοθεί σήμερα στη δημοσιότητα, "θα δημιουργήσει αναμφίβολα μία ευκαιρία για να σημειωθεί πρόοδος" για το θέμα.

"Συμφώνησαν ότι μία απόφαση πρέπει να είναι ισχυρή και να προβλέπει σαφείς προθεσμίες στο πλαίσιο ενός χρονοδιαγράμματος", έγινε γνωστό από πηγές της προεδρίας.

Γάλλοι, Αμερικανοί και Βρετανοί αποφάσισαν να παραμείνουν σε στενή επαφή αυτήν την εβδομάδα και να εργασθούν από σήμερα κιόλας για την εξεύρεση πολιτικής λύσης "σε συνεργασία με την αντιπολίτευση". Πρέπει να εργασθούμε με μεγάλη ταχύτητα, δεδομένης της περίπλοκης κατάστασης στη Συρία, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.

Η απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας θα πρέπει να συγκεκριμενοποιεί τη συμφωνία των υπουργών Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι και της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ, που προβλέπει ότι η Δαμασκός θα πρέπει να παρουσιάσει εντός μίας εβδομάδας τον κατάλογο των χημικών όπλων της τα οποία θα πρέπει να καταστραφούν μέχρι το τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2014. Είναι πιθανόν να περιλαμβάνει αναφορά στο άρθρο VII του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών που προβλέπει την προσφυγή στη στρατιωτική βία σε περίπτωση που η Δαμασκός δεν θα τηρήσεις τις δεσμεύσεις της.

Εν τω μεταξύ, σήμερα το απόγευμα (ώρα Ελλάδας) παραδίδεται στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ η έκθεση των ειδικών για την επίθεση με χημικά στη Δαμασκό.

Πηγή: skai.gr