Το ρόλο Πούτιν στη συριακή κρίση χαιρετίζει ο Ομπάμα – πίεση στη Δαμασκό ζητά ο Ολάντ

Το διπλωματικό ρόλο του ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν στην προσπάθεια επίλυσης της συριακής κρίσης χαιρέτισε την Κυριακή ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Μπαράκ Ομπάμα, απορρίπτοντας ωστόσο τον ισχυρισμό του ρώσου ηγέτη ότι η επίθεση με χημικά όπλα στα περίχωρα της Δαμασκού, στις 21 Αυγούστου, ήταν έργο των σύρων αντικαθεστωτικών ανταρτών. Παράλληλα, ανοιχτό το ενδεχόμενο στρατιωτικής επέμβασης, ως μοχλό άσκησης πίεσης στη Δαμασκό,άφησε ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ.

Σε συνέντευξή του στο δίκτυο ABC, ο πρόεδρος των ΗΠΑ υπερασπίστηκε τους χειρισμούς του στη συριακή κρίση, κι απέρριψε την κριτική που δέχτηκε για απότομους ελιγμούς.

Εν τω μεταξύ, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ,Τζον Κέρι, διαβεβαίωσε σήμερα το Ισραήλ ότι η συμφωνία στην οποία κατέληξε με τον ρώσο ομόλογό του, Σεγκέι Λαβρόφ είναι ικανή να στερήσει από τη Δαμασκό το χημικό της οπλοστάσιο.

Προειδοποίησε ωστόσο ότι η επιλογή της προσφυγής στη βία παραμένει «πραγματική» σε περίπτωση που ο σύρος πρόεδρος δεν τηρήσει τις δεσμεύσεις του όσον αφορά τα σχέδια χημικού αφοπλισμού.

Κινήσεις σχεδιάζει η Γαλλία;

Την ίδια στιγμή, μιλώντας το βράδυ της Κυριακής προς τον γαλλικό λαό, ο κ. Ολάντ υπογράμμισε πως η συμφωνία για την καταστροφή του συριακού χημικού οπλοστασίου δεν είναι «το τελικό σημείο», αφήνοντας μάλιστα ανοιχτό το ενδεχόμενο στρατιωτικής επέμβασης, καθώς «διαφορετικά δεν θα υπάρχει πίεση» στο καθεστώς Άσαντ.

Συνεχίζοντας, ο κ. Ολάντ τόνισε πως η διεθνής κοινότητα πρέπει να είναι έτοιμη για την επιβολή κυρώσεων μέσω του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, σε περίπτωση μη συμμόρφωσης της Δαμασκού με τους όρους της ρωσο-αμερικανικής συμφωνίας.

«Είναι απαραίτητο να συμπεριλάβουμε την απειλή κυρώσεων, εάν η συμφωνία και οι στόχοι του [σχετικού] ψηφίσματος του Συμβουλίου Ασφαλείας δεν υλοποιηθούν», ανέφερε χαρακτηριστικά ο γάλλος πρόεδρος.

Ο κ. Ολάντ θα δεχθεί το πρωί της Δευτέρας στο Παρίσι τους υπουργούς Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών και της Βρετανίας Τζον Κέρι και Ουίλιαμ Χέιγκ, προκειμένου να συζητήσουν τον συριακό φάκελο, όπως ανακοίνωσε την Κυριακή η γαλλικ΄’η προεδρία της Δημοκρατίας.

Η συνάντηση θα γίνει στο προεδρικό μέγαρο Ελυζέ στις 07:45 (10:45 ώρα Ελλάδας) «παρουσία» του γάλλου υπουργού Εξωτερικών Λοράν Φαμπιούς, ο οποίος στη συνέχεια θα δεχθεί τους δύο ομολόγους του.

Την Παρασκευή, ο γάλλος πρόεδρος είχε καλέσει τους υπουργούς Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας, της Ιορδανίας και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, τους οποίους δέχθηκε στο Ελυζέ, «να ενισχύσουν τη διεθνή υποστήριξη στη δημοκρατική αντιπολίτευση» της Συρίας.
Πηγή: Newsdesk ΣΚΑΪ, με πληροφορίες από ΑΜΠΕ