Κλείσιμο

Νομοσχέδιο για κατώτατη ηλικία γάμου φέρνει, εκ νέου, η Υεμένη

Νομοσχέδιο που θα ορίζει την κατώτατη νόμιμη ηλικία για γάμο στα 17 χρόνια ζωής προτίθεται να επαναφέρει η υπουργός ανθρωπίνων δικαιωμάτων της Υεμένες, στον απόηχο πολύκροτων καταγγελιών ότι ένα κοριτσάκι μόλις οκτώ ετών πέθανε από εσωτερική αιμορραγία αφότου είχε σεξουαλική επαφή με τον 40χρονο σύζυγό της, τη νύχτα του γάμου τους.

«Έστειλα μία επιστολή στον πρόεδρο της Βουλής προκειμένου να εντάξει εκ νέου στην κοινοβουλευτική ατζέντα το νομοσχέδιο που περιορίζει την ηλικία για γάμο στα 17 χρόνια», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο AFP η υπουργός Χουρίγια Μασχούρ.

Η συζήτηση επί του επίμαχου νομοσχεδίου έχει ανασταλεί από το 2009.

Τα σχόλια της κ. Μασχούρ ήλθαν μία ημέρα αφότου κυβερνητικός εκπρόσωπος αποκάλυψε ότι η υεμενική κυβέρνηση έχει συστήσει μία επιτροπή η οποία θα αναλάβει να διερευνήσει τις σχετικές καταγγελίες.

Τόσο η κ. Μασχούρ όσο και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αποσαφήνισαν πως τα ακριβή αίτια του θανάτου 8χρονου κοριτσιού δεν έχουν ακόμα εξακριβωθεί.

Ωστόσο, η υπουργός εξέφρασε το φόβο πως «μπορεί να υπάρξει μία προσπάθεια αποσιώπησης του ζητήματος», ειδικά δεδομένου ότι έλαβε χώρα σε μία «επαρχιακή περιοχή» της επαρχίας Χατζά, όπου «έχουν υπάρξει και στο παρελθόν παρόμοιες υποθέσεις.

»Εάν η υπόθεση επιβεβαιωθεί και συγκαλυφθεί, τότε το έγκλημα θα είναι πιο σοβαρό», κατέληξε.
Πηγή: Newsdesk ΣΚΑΪ