Η Β. Κορέα έχει πιθανότατα ξανανοίξει τον σταθμό πλουτωνίου της Γιονγκμπιόν

Η Βόρεια Κορέα έχει κατά πάσα πιθανότητα θέσει εκ νέου σε λειτουργία την πυρηνική μονάδα της Γιονγκμπιόν, κίνηση που θα της επέτρεπε να ξεκινήσει πάλι την παραγωγή πλουτωνίου, όπως αναφέρει έκθεση του Ινστιτούτου ΗΠΑ-Κορέας του Πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς.

Η εκτίμηση του Ινστιτούτου βασίζεται σε δορυφορικές φωτογραφίες που ελήφθησαν στις 31 Αυγούστου, και δείχνουν σημαντική ποσότητα άσπρου καπνού κοντά στο χώρο όπου βρίσκονται οι τουρμπίνες και οι γεννήτριες του αντιδραστήρα παραγωγής πλουτωνίου.

Η Πιόνγκ Γιάνγκ μπορεί να χρησιμοποιήσει το πλουτώνιο για την παραγωγή πυρηνικών όπλων. Το βορειοκορεατικό καθεστώς είχε δεσμευτεί πως θα θέσει εκ νέου σε λειτουργία την Γιονγκμπιόν στις αρχές του 2013, κατά τη διάρκεια της διπλωματικής κρίσης που ακολούθησε την τρίτη πυρηνική δοκιμή στην ιστορία της απομονωμένης χώρας το Φεβρουάριο.

Σύμφωνα με το Ινστιτούτο, ο αντιδραστήρας της Γιονγκμπιόν μπορεί να παράγει περίπου 6 κιλά πλουτωνίου ανά έτος.

«Ο αντιδραστήρας μοιάζει είτε να είναι σε πλήρη λειτουργία είτε να απέχει λίγες ημέρες από αυτό, και μόλις αυτό συμβεί, θα αρχίσει να παράγει πλουτώνιο», δήλωσε στο BBC ο επικεφαλής της έρευνας, Τζέφρι Λιούις.

«Πραγματικά [οι βορειοκορεάτες] βάζουν τον εαυτό τους στη θέση να αυξήσουν την παραγωγή υλικού για πυρηνικά όπλα, που πιστεύω ότι τους δίνει ένα μικρό βάρος σε διαπραγματεύσεις», συμπλήρωσε ο κ. Λιούις.

Εν τω μεταξύ, αξιωματούχος της αμερικανικής κυβέρνησης που μίλησε στο πρακτορείο Reuters εκτίμησε πως η Βόρεια Κορέα έχει όντως θέσει εκ νέου σε λειτουργία τον αντιδραστήρα, με τον όγκο του καπνού να υποδεικνύει πως διενεργούνται δοκιμές.
Πηγή: Newsdesk ΣΚΑΪ