Interfax: Το μεγάλο αποβατικό Νικολάι Φιλτσένκοφ στέλνει η Ρωσία στα συριακά παράλια

Το μεγάλο αποβατικό πολεμικό πλοίο Νικολάι Φιλτσένκοφ στέλνει η Ρωσία στην ανατολική Μεσόγειο, προς τα παράλια της Συρίας, όπως μεταδίδει το ρωσικό πρακτορείο Interfax, επικαλούμενο ως πηγή αξιωματούχο του ρωσικού Ναυτικού.

«Το σκάφος θα ελλιμενιστεί στο Νοβοροσίσκ, όπου θα παραλάβει ειδικό φορτίο και θα κατευθυνθεί προς την προεπιλεγμένη περιοχή στρατιωτικής υπηρεσίας στην ανατολική Μεσόγειο», δήλωσε χαρακτηριστικά η πηγή του Interfax, δίχως όμως να αποσαφηνίσει το είδος του φορτίου που θα μεταφέρει το Νικολάι Φιλτσένκοφ.

Η αποστολή του μεγάλου αποβατικού στα νερά της ανατολικής Μεσογείου έρχεται λίγες ώρες αφότου έγινε γνωστό πως την Πέμπτη τρία ρωσικά πολεμικά πλοία πέρασαν τα στενά του Βοσπόρου με προορισμό την ίδια περιοχή.

Πρόκειται για το αναγνωριστικό σκάφος SSV-201 και τα αποβατικά Μινσκ και Νοβοτσερκάσκ. Η Ρωσία, σημαντικότερος σύμμαχος της Δαμασκού στη σκακιέρα της διεθνούς κοινότητας, διατηρεί επί μήνες μία σταθερή παρουσία περίπου τεσσάρων πλοίων στην ανατολική Μεσόγειο.

Σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το πρακτορείο Associated Press, στόχος της ρωσικής ναυτικής παρουσίας είναι να «οργανώσει» ενδεχόμενη απομάκρυνση ρώσων πολιτών από το συριακό έδαφος.

Η Ρωσία διατηρεί επίσης μία σημαντική αλλά παραμελημένη ναυτική βάση στην Ταρτούς, στα μεσογειακά παράλια της Συρίας, βάση που ιδρύθηκε κατά την εποχή της Σοβιετικής Ένωσης.

Υπενθυμίζεται ότι η Ρωσία αντιτίθεται στο ενδεχόμενο στρατιωτικής επέμβασης των Ηνωμένων Πολιτειών στη Συρία λόγω της πρόσφατης χρήσης χημικών όπλων κατά αμάχων στα προάστια της Δαμασκού.

Η Ουάσιγκτον αποδίδει την πολύνεκρη επίθεση στο καθεστώς του σύρου προέδρου Μπασάρ αλ-Άσαντ, ενώ η Μόσχα αντιτείνει πως η επίθεση ενδέχεται να πραγματοποιήθηκε από αντικαθεστωτικούς αντάρτες. Την Τετάρτη ο ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν προειδοποίησε τις ΗΠΑ να μην προβούν σε μονομερή χρήση βίας, παρακάμπτοντας το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.
Πηγή: Newsdesk ΣΚΑΪ