Κλείσιμο

"Ψύχος" στις σχέσεις Ομπάμα κι Πούτιν - Βεστερβέλε: Να παραπεμφθούν στο ΔΠΔ τα χημικά

Στη σκιά της πρόθεσης του αμερικανού προέδρου για στραιωτική επέμβαση στη Συρία άρχισε την Πέμπτη στην Αγία Πετρούπολη η διήμερη Σύνοδος Κορυφής των κρατών - μελών της G20 με το "ψύχος" στις σχέσεις Ομπάμα και Πούτιν να είναι εμφανές.

Στο περιθώριο της συνόδου, που διεξάγεται στην Αγία Πετρούπολη της Ρωσίας, ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Γκίντο Βεστερβέλε δήλωσε ότι επιδιώκει να παραπεμφθεί στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ) η επίθεση με χημικά αέρια στη Συρία.

«Άσκησα εκ νέου πίεση κατά την διάρκεια συζητήσεων προκειμένου το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) να δώσει εντολή στο ΔΠΔ να αρχίσει μια έρευνα για την επίθεση με χημικά όπλα στη Συρία», είπε ο Βεστερβέλε.

«Είχαμε ήδη αρχίσει μια τέτοια πρωτοβουλία τον Ιανουάριο (. . .). Η κατάσταση έχει επιδεινωθεί σε τέτοιο βαθμό που πρέπει να γίνει μια τέτοια προσπάθεια», επισήμανε ο Βεστερβέλε και πρόσθεσε: «Φυσικά η χρήση χημικών όπλων είναι εντελώς απαράδεκτη».

«Θα συζητήσουμε (για το θέμα αυτό) με τους Ευρωπαίους ομολόγους μου στο Βίλνιους», στη Λιθουανία, κατά την διάρκεια μιας συνόδου των ευρωπαίων ΥΠΕΞ αύριο Παρασκευή και το Σάββατο, πρόσθεσε.

Διεθνή μέσα ενημέρωσης όπως η βρετανική εφημερίδα Γκάρντιαν και το γερμανικό Σπίγκελ, αναφέρουν στοιχεία των γερμανικών μυστικών υπηρεσιών, σύμφωνα με τα οποία, κατά την επίθεση της 2ιης Αυγούστου στη Δαμασκό, χρησιμοποιήθηκε από το συριακό καθεστώς λάθος δοσολογία νευροπαραλητικού αερίου γι' αυτό και υπήρχαν τόσα πολλά θύματα.

Στο μεταξύ, στην Αμερική, σάλο προκαλεί βίντεο ντοκουμέντο της εφημερίδας Νιου Γιορκ Τάιμς, που δείχνει αντικαθεστωτικούς να εκτελούν εν ψυχρώ άμαχους πολίτες.

Μόνος στο δείπνο ο Ομπάμα

Σημειώνεται ότι πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα πήγε μόνος στο δείπνο, μετά την άφιξη της ομάδας των υπόλοιπων αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων που συνοδεύονταν από τον οικοδεσπότη τους, τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν, για το δείπνο με το οποίο θα κλείσει η πρώτη ημέρα των εργασιών της συνόδου της Ομάδας των Είκοσι (G20) στην Αγία Πετρούπολη.

Ο Ομπάμα εμφανίστηκε γύρω στις 20:50 (ώρα Ελλάδας), περίπου μισή ώρα μετά την άφιξη των υπόλοιπων καλεσμένων, στο μέγαρο Πέτερχοφ για το δείπνο.

Λίγα λεπτά νωρίτερα είχε φτάσει στο μέγαρο η πρόεδρος τη Βραζιλίας Ντίλμα Ρούσεφ, η οποία τράβηξε πάνω της τα φλας των φωτοειδησεογράφων λόγω της καθυστέρησής της. Ούτε ο Λευκός Οίκος, ούτε οι εκπρόσωποι της Ρούσεφ σχολίασαν το γεγονός.

Μισή ώρα νωρίτερα, οι περισσότεροι άλλοι ηγέτες, με επικεφαλής τον Πούτιν, κατευθύνθηκαν στο Πέτερχοφ διασχίζοντας με τα πόδια ένα μεγάλο πάρκο. Κατά τη διάρκεια της περιπάτου τους ο Πούτιν είχε μια σύντομη συνομιλία με την πρόεδρο της Αργεντινής Κριστίνα Κίρσνερ ενώ ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ είχε πιάσει κουβέντα με τον πρωθυπουργό της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον και την καγκελάριο της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ.

Νωρίτερα ο Πούτιν, ανατρέποντας το επίσημο πρόγραμμα, είχε ανακοινώσει ότι το δείπνο θα είναι αφιερωμένο στο θέμα της Συρίας το οποίο ούτως ή άλλως κυριαρχεί στις συζητήσεις, επισκιάζοντας όλα τα οικονομικά ζητήματα τα οποία κατά παράδοση απασχολούν τις συνόδους των οικονομικά ανεπτυγμένων και αναπτυσσόμενων χωρών.

Ο Ομπάμα ακύρωσε ταξίδι του στην πολιτεία της Καλιφόρνια την επόμενη εβδομάδα, για να παραμείνει στην Ουάσιγκτον και να επικεντρωθεί στο ζήτημα της Συρίας.

«Η Ρωσία κρατά όμηρο το ΣΑ του ΟΗΕ»


Η Ρωσία συνεχίζει να "κρατά όμηρο" το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, εμποδίζοντας τη λήψη οποιασδήποτε απόφασης για τη Συρία με αποτέλεσμα να μην διακρίνεται κάποια "βιώσιμη λύση" στο θέμα μέσω του Οργανισμού, υποστήριξε σήμερα η εκπρόσωπος των ΗΠΑ στον ΟΗΕ Σαμάνθα Πάουερ.

Η διεθνής κοινότητα δεν πρέπει να επιτρέψει στο συριακό καθεστώς "να χλευάζει τη διεθνή νομοθεσία" κάνοντας χρήση χημικών όπλων επειδή η "προστάτιδά" της, η Ρωσία, μπλοκάρει το Συμβούλιο Ασφαλείας, τόνισε η Αμερικανίδα διπλωμάτης.

Η Πάουερ ανακοίνωσε ότι η Ουάσινγκτον ενημέρωσε ορισμένες χώρες-μέλη του ΟΗΕ για τις πληροφορίες που διαθέτει για την επίθεση με χημικά όπλα που σημειώθηκε στις 21 Αυγούστου στη Δαμασκό, την οποία οι ΗΠΑ αποδίδουν στις δυνάμεις του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ. Σύμφωνα πάντα με τις αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών, περισσότεροι από 1.400 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε αυτήν την επίθεση.

"Στη σημερινή ενημέρωση παρουσιάστηκαν οι εκτιμήσεις μας όσον αφορά τα γεγονότα της 21ης Αυγούστου, οι οποίες καταλήγουν σε ένα σαφές συμπέρασμα: το καθεστώς του Άσαντ διέπραξε μια μεγάλης κλίμακας επίθεση εναντίον του λαού του, χρησιμοποιώντας χημικά όπλα", είπε στους δημοσιογράφους.
Πηγή: Newsdesk ΣΚΑΪ, ΑMΠΕ