Κλείσιμο

Κάμερον: Νέες αποδείξεις για χημικά στη Συρία έχει η Βρετανία

Νέες αποδείξεις για τη χρήση χημικών όπλων στη Δαμασκό έχει στη διάθεσή της η Βρετανία, όπως δήλωσε από την Αγία Πετρούπολη όπου βρίσκεται για τη σύνοδο του G20 ο πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον.

Ο Βρετανός ηγέτης αναφέρθηκε στο πόρισμα εξετάσεων δειγμάτων από τη συριακή πρωτεύουσα που ολοκληρώθηκαν στα εργαστήρια του κυβερνητικού στρατιωτικού επιστημονικού πάρκου Πόρτον Ντάουν. Το πόρισμα, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, «προσθέτει στην εικόνα» χρήσης χημικών. «Δε νομίζω ότι κανείς πια αρνείται σοβαρά ότι έγινε επίθεση με χημικά όπλα. Νομίζω ότι οι Ρώσοι το αποδέχονται, ακόμα και οι Ιρανοί. Το ζήτημα είναι προφανώς να πειστεί περισσότερος κόσμος ότι υπεύθυνο είναι το καθεστώς», συμπλήρωσε ο κ. Κάμερον.

Η εξέταση
για ανίχνευση του τοξικού αερίου σαρίν έγινε σε δείγματα ενδυμάτων και εδάφους από την Γκούτα της ανατολικής Δαμασκού όπου σημειώθηκε η επίθεση της 21ης Αυγούστου.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός αρνήθηκε εξάλλου ότι έχει ξεμείνει από περιθώρια δράσης στο συριακό μετά την άρνηση της Βουλής των Κοινοτήτων να εγκρίνει την ανάληψη στρατιωτικής δράσης. «Το Ηνωμένο Βασίλειο θα ηγηθεί εκκλήσεων για περισσότερη βοήθεια προς τους πρόσφυγες και θα πιέσει για νέες ειρηνευτικές συνομιλίες», πρόσθεσε και επανέλαβε ότι δεν μπορεί να υπάρξει βρετανική συμμετοχή σε στρατιωτική επέμβαση στη Συρία.
Πηγή: Θανάσης Γκαβός, Λονδίνο