Σομαλία: Σώος και αβλαβής ο πρόεδρος της χώρας Χάσαν Σέιχ Μοχάμουντ μετά την επίθεση ανταρτών Σεμπάμπ

Η μάχη ανάμεσα στους αντάρτες και μέλη της προεδρικής συνοδείας διήρκεσε αρκετά λεπτά σήμερα το πρωί, σύμφωνα με έναν εκπρόσωπο των Σεμπάμπ, τον Αμπντουλαζίζ Αμπού Μούσαμπ, ο οποίος υποστήριξε ότι δύο αυτοκίνητα καταστράφηκαν από αντιαρματικές ρουκέτες που εκτοξεύτηκαν από τους αντάρτες.

«Αντάρτες αποπειράθηκαν να διακόψουν το ταξίδι του προέδρου (. . .) αλλά μπορώ να σας επιβεβαιώσω ότι ο πρόεδρος χαίρει άκρας υγείας, όπως και η συνοδεία του, κι έφτασαν στον προορισμό τους, στη Μέρκα», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Μοχάμεντ Κόρεϊ, ένας αξιωματικός του στρατού της Σομαλίας στη Μέρκα.

Μία διπλωματική πηγή στο Μογκαντίσου, επικαλούμενη ένα από τα πρόσωπα τα οποία συνόδευαν τον πρόεδρο της χώρας, επιβεβαίωσε μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι η προεδρική οχηματοπομπή έπεσε σε ενέδρα κατά την διάρκεια της πορείας της από την πρωτεύουσα προς την Μέρκα, μια πόλη όπου βρίσκεται ένα σημαντικό λιμάνι, προσθέτοντας πάντως ότι ο πρόεδρος είναι σώος, όπως και όλα τα μέλη της συνοδείας του.

Ο εκπρόσωπος των Σεμπάμπ δεν είχε κάνει λόγο νωρίτερα για θύματα.

«Είχαμε στήσει μια ενέδρα στην οχηματοπομπή που συνόδευε τον αυτοανακηρυγμένο πρόεδρο της Σομαλίας», δήλωσε ο Αμπντουλαζίζ Αμπού Μούσαμπ. Η οχηματοπομπή δέχθηκε επίθεση κοντά στην μικρή κοινότητα Μπάφοου, όχι μακριά από την Μέρκα, μια πόλη που αποτελούσε προπύργιο της Σεμπάμπ αλλά ανακτήθηκε από τις δυνάμεις της Δύναμης της Αφρικανικής Ένωσης στη Σομαλία (AMISOM) στα τέλη του Αυγούστου του 2012.

«Παρακολουθούμε όλες τις κινήσεις του», είπε ο εκπρόσωπος των Σεμπάμπ αναφερόμενος στο Σομαλό πρόεδρο, ο οποίος σχεδόν πάντα στην πρωτεύουσα συνοδεύεται από φρουρά της AMISOM.

Η δύναμη αυτή, όταν ήλθε σε επαφή μαζί της το Γαλλικό Πρακτορείο, είπε ότι δεν διαθέτει «σαφείς» πληροφορίες για το τι έχει συμβεί.

Σύμφωνα με έναν κάτοικοι της Μπάφοου, τον Ιμπραχίμ Άνταν, η οχηματοπομπή του προέδρου, που αποτελείτο από «περίπου 20 θωρακισμένα οχήματα, δέχθηκε επίθεση κοντά» στην πόλη, αλλά «συνέχισε την πορεία της έπειτα από περίπου 15 λεπτά σφοδρών ανταλλαγών πυρών».

Πηγή: πηγή: ΑΜΠΕ