Κλείσιμο

Άσαντ: Είμαστε ικανοί να αντιμετωπίσουμε κάθε εξωτερική απειλή

Η Συρία είναι ικανή να αντιμετωπίσει κάθε εξωτερική απειλή διαμήνυσε την Κυριακή ο σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ-'Ασαντ ενώ οι διαβουλεύσεις στις ΗΠΑ για στρατιωτική επέμβαση κατά του καθεστώτος του εντείνονται.

"Η Συρία
είναι ικανή να αντιμετωπίσει κάθε επίθεση από το εξωτερικό", δήλωσε ο 'Ασαντ κατά τη διάρκεια συνάντησής του με ιρανούς αξιωματούχους, σύμφωνα με την κρατική τηλεόραση.

"Οι αμερικανικές απειλές για επίθεση κατά της Συρίας δε θα απομακρύνουν τη Συρία από τις αρχές της ή από τον αγώνα της κατά της τρομοκρατίας, την οποία υποστηρίζουν ορισμένες χώρες της περιοχής και της Δύσης, κυρίως οι ΗΠΑ", τόνισε ο 'Ασαντ. Σημειώνεται ότι η συριακή ηγεσία αποκαλεί "τρομοκράτες" τους αντάρτες.

Σημειώνεται ότι ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι ανέφερε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες διαθέτουν αποδείξεις ότι στη Δαμασκό χρησιμοποιήθηκε το νευροτοξικό αέριο Σαρίν.

"Διστακτικός και σε σύγχυση ο Ομπάμα"

Ο Μπαράκ Ομπάμα εμφανίστηκε "διστακτικός και σε σύγχυση", δήλωσε νωρίτερα ο σύρος υφυπουργός Εξωτερικών Φαϊσάλ Μοκτάντ, σχολιάζοντας το διάγγελμα του αμερικανού προέδρου.
Πρόκειται για την πρώτη επίσημη συριακή αντίδραση στην απόφαση του Ομπάμα να ζητήσει την έγκριση του Κογκρέσου για μια στρατιωτική επιχείρηση στη Συρία.

Απευθυνόμενος στους δημοσιογράφους, ο Μοκτάντ δήλωσε: "Ο πρόεδρος Ομπάμα ήταν φανερά διστακτικός, απογοητευμένος και σε σύγχυση κατά τη χθεσινή ομιλία του(...) Κανένας δεν μπορεί να δικαιολογήσει μια αδικαιολόγητη επίθεση".

Ο σύρος αξιωματούχος χαρακτήρισε εξάλλου "ανεύθυνη" τη γαλλική κυβέρνηση. "Οι γάλλοι πολιτικοί παραπλάνησαν το γαλλικό λαό και συμπεριφέρθηκαν με ανεύθυνο τρόπο(...). Παραποίησαν τα γεγονότα και υποστηρίζουν οργανώσεις όπως η Αλ Κάιντα", τόνισε.

Ο σύρος υφυπουργός Εξωτερικών κάλεσε το αμερικανικό Κογκρέσο να επιδείξει "σωφροσύνη" και να μην επιτρέψει επιθέσεις στη Συρία.

"Οι (αμερικανικοί) ισχυρισμοί για χρήση χημικών όπλων από τη Συρία δεν έχουν καμία βάση. Χημικά όπλα έχουν χρησιμοποιηθεί από την Αλ Κάιντα και από αυτούς που είναι πουλημένοι σ΄αυτήν και χάρη σε όσα προσφέρουν η Τουρκία, η Σαουδική Αραβία και άλλες χώρες στους τρομοκράτες αυτούς. Το αμερικανικό Κογκρέσο πρέπει να επιδείξει σωφροσύνη", τόνισε ο σύρος αξιωματούχος.

"Iστορική υποχώρηση Ομπάμα"

Τα συριακά καθεστωτικά ΜΜΕ υποστηρίζουν ότι η απόφαση του αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα για το Κογκρέσο συνιστά την αρχή μιας "υποχώρησης" των ΗΠΑ.

"Ο Ομπάμα ανακοίνωσε χθες άμεσα ή έμμεσα την αρχή της ιστορικής αμερικανικής υποχώρησης", τονίζει σε πρωτοσέλιδο άρθρο της η επίσημη συριακή εφημερίδα Αλ-Θάουρα.

Στον αντίποδα, την έντονη δυσαρέσκεια της συριακής αντιπολίτευσης έχει προκαλέσει η απόφαση του αμερικανού προέδρου να παραπέμψει σε ψηφοφορία στο Κογκρέσο την απόφαση για την επέμβαση στη Συρία, με τις αρνητικές αντιδράσεις να συνεχίζονται.
Πηγή: Νewsdesk ΣΚΑΪ, ΑΜΠΕ