Συρία: Η Μόσχα θα αναπτύξει στη Μεσόγειο δύο πολεμικά πλοία

Ένα ανθυποβρυχιακό πλοίο και ένα καταδρομικό εξοπλισμένο με πυραύλους στη Μεσόγειο θα αναπτύξει η Μόσχα για να ενισχύσει την ναυτική της παρουσία στην περιοχή, εξαιτίας της "γνωστής κατάστασης" εκεί, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Interfax.

Πηγή του γενικού επιτελείου των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων δήλωσε στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων ότι η κατάσταση επιτάσσει "να προβούμε σε ορισμένες αναπροσαρμογές" στη ναυτική μας παρουσία.

Τα σχέδια των δυτικών χωρών για στρατιωτική επέμβαση στη Συρία αποτελούν πρόκληση στις αρχές του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, δήλωσε νωρίτερα την Πέμπτη ο υφυπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Γκενάντι Γκατίλοφ στον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Κι-μουν.

"Τα σχέδια για στρατιωτικά πλήγματα στη Συρία που αναγγέλλονται από ορισμένες χώρες αποτελούν πρόκληση στις θεμελιώδεις αρχές του Χάρτη του ΟΗΕ και σε άλλους κανόνες του διεθνούς δικαίου, αναφέρεται σε ανακοίνωση που εκδόθηκε σήμερα από το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.

Την Τετάρτη το βράδυ, ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον ιρανό ομόλογό του Χασάν Ροχανί, κατά την οποία χαρακτήρισαν "απαράδεκτη" τη χρήση χημικών όπλων "από όπου και αν προέρχεται", σύμφωνα με ανακοίνωση που εκδόθηκε από τη ρωσική προεδρία.

Οι Πούτιν και Ροχανί επεσήμαναν επίσης "την ανάγκη για την αναζήτηση τρόπων πολιτικοδιπλωματικής διευθέτησης" της συριακής υπόθεσης.

Η Μόσχα, σταθερός υποστηρικτής του καθεστώτος της Δαμασκού από την έναρξη της συριακής κρίσης που εξελίχθηκε σε ανοικτή σύρραξη, προβάλλει το βέτο της στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ σε κάθε απόφαση που στρέφεται κατά της Συρίας και αυτό αναμένεται να κάνει και για την ανάληψη στρατιωτικής δράσης μετά την επίθεση με χημικά όπλα στα περίχωρα της συριακής πρωτεύουσας την περασμένη εβδομάδα.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Ουίλιαμ Χέιγκ δήλωσε τη Δευτέρα ότι είναι δυνατή η ανάληψη στρατιωτικής δράσης κατά του συριακού καθεστώτος χωρίς την επίτευξη ομοφωνίας στο Συμβούλιο Ασφαλείας.

Πηγή: skai.gr