Αίγυπτος: Κάθε ημέρα και πιο κοντά στον εμφύλιο

Φόβους ότι, κάθε ημέρα που περνά, και με κάθε νέα μικρή ή μεγάλη αιματηρή σύγκρουση, η Αίγυπτος οδηγείται όλο και πιο κοντά στον εμφύλιο διατυπώνουν αναλυτές.

Η κρίση
στην Αίγυπτο, όχι μόνο δεν φαίνεται να κοπάζει, αλλά εντείνεται, μετά και τις νέες χθεσινές πολύνεκρες συγκρούσεις μεταξύ των δυνάμεων ασφαλείας και των Αδελφών Μουσουλμάνων στο Κάιρο και πολλές άλλες πόλεις.

Συγκεχυμένες παραμένουν οι πληροφορίες για τον ακριβή αριθμό των θυμάτων της χθεσινής βίας, καθώς έως τώρα δεν υπάρχει επίσημος απολογισμός.

Το πρακτορείο Reuters κάνει λόγο για τουλάχιστον 100 νεκρούς σε ολόκληρη τη χώρα, τη στιγμή που το Associated Press τοποθετεί τον αριθμό των θυμάτων στους 82, συμπεριλαμβανομένων 10 αστυνομικών.

Για περισσότερους από 80 νεκρούς κάνουν λόγο το BBC και το Γαλλικό Πρακτορείο.

Παράλληλα, 1.004 υποστηρικτές της Μουσουλμανικής Αδελφότητας συνελήφθησαν από τις δυνάμεις ασφαλείας κατά τη διάρκεια των αιματηρών χθεσινών ταραχών (558 στο Κάιρο), όπως ανακοίνωσε το αιγυπτιακό υπουργείο Εσωτερικών.

Οι υποστηρικτές του πρώην προέδρου της Αιγύπτου που έχουν καταφύγει σε ένα τέμενος στο κέντρο του Καΐρου φαίνεται ότι διαπραγματεύονται με τον στρατό την ασφαλή αποχώρησή τους από το χώρο, σύμφωνα με τις εικόνες που μετέδωσαν τα αιγυπτιακά τηλεοπτικά κανάλια.

Προοιωνίζοντας συνέχιση της αντιπαράθεσης, η μεταβατική κυβέρνηση της Αιγύπτου ανακοίνωσε πάντως χθες ότι μάχεται κατά μιας "μοχθηρής τρομοκρατικής συνωμοσίας" των Αδελφών Μουσουλμάνων.

Ενώ, την ίδια ωρα, η ισλαμική οργάνωση κάλεσε τους οπαδούς της σε καθημερινές διαδηλώσεις για τις επτά επόμενες ημέρες, συμπληρώνοντας πως «ο αγώνας για την ανατροπή αυτής της παράνομης κυβέρνησης είναι μία ισλαμική, εθνική, ηθική, και ανθρώπινη υποχρέωση.

Η οργάνωση Διεθνής Αμνηστία απηύθυνε έκκληση για τη διεξαγωγή πλήρους και ανεξάρτητης έρευνας για τις αιματηρές συγκρούσεις των τελευταίων ημερών στην Αίγυπτο, εκτιμώντας ότι η αντίδραση των αρχών στις διαδηλώσεις ήταν "δυσανάλογη".

Η νέα αιματοχυσία προκάλεσε την αντίδραση της Ευρώπης, με τους ηγέτες της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Βρετανίας και της Ιταλίας να καταδικάζουν τη βία, τη στιγμή που Βερολίνο και Παρίσι κάλεσαν τις Βρυξέλλες να αναθεωρήσουν τις σχέσεις των Βρυξελλών με το Κάιρο.

Εν τω μεταξύ, την Αίγυπτο προγραμματίζει να επισκεφθεί την επόμενη εβδομάδα ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, που είναι αρμόδιος για τις πολιτικές υποθέσεις, Τζέφρι Φέλτμαν.
Πηγή: Newsdesk ΣΚΑΪ, ΑMΠΕ