Iταλίδα ΥΠΕΞ: Ελλάδα, Ιταλία και Ισπανία σηκώνουν βάρος με τη λαθρομετανάστευση

Για «βάρος που σηκώνουν Ελλάδα, Ιταλία και Ισπανία» όσον αφορά τη λαθρομετανάστευση έκανε λόγο σε συνέντευξή της η ιταλίδα υπουργός Εξωτερικών Έμμα Μπονίνο.

Μιλώντας στο ραδιόφωνο του ριζοσπαστικού κόμματος, Radio Radicale τόνισε ότι «από το Ιράκ οι μετανάστες περνούν στην Τουρκία και στην συνέχεια στην Ελλάδα, η οποία, μαζί με την Ιταλία και την Ισπανία, σηκώνει το μεγαλύτερο βάρος του προβλήματος».

«Δεν πρέπει να ξεχνάμε βέβαια, ότι στην βόρειο Ευρώπη, σε χώρες όπως η Γερμανία και η Γαλλία, για παράδειγμα, η συνολική παρουσία μεταναστών είναι σαφώς υψηλότερη», διευκρίνισε η υπεύθυνη της ιταλικής διπλωματίας.

Στο μεταξύ, οι ιταλικές αρχές έκαναν γνωστό ότι οι τέσσερις λαθρομετανάστες που έχασαν την ζωή τους από πνιγμό, πριν δυο ημέρες λίγα μέτρα απόσταση απ' τις ακτές της Κατάνης , στην Σικελία, ήταν όλοι τους αιγύπτιοι ηλικίας δεκαεπτά με είκοσι επτά ετών.

Αιτία του πνιγμού, φέρεται να είναι ότι οι άτυχοι μετανάστες επιχείρησαν να κολυμπήσουν χωρίς να βγάλουν τα ρούχα τους, και, ίσως, το ότι προσπάθησαν να πέσουν στην θάλασσα με τις αποσκευές τους.

Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία των ερευνών, οι «απελπισμένοι της θάλασσας», όπως αποκαλούνται στην Ιταλία, δεν έφτασαν από τις αφρικανικές ακτές με μικρό αλιευτικό, αλλά με ένα μεγαλύτερο πλοίο, που ρυμούλκησε το συγκεκριμένο αλιευτικό και ανάγκασε τους μετανάστες να επιβιβασθούν σε αυτό, όταν στον ορίζοντα, άρχισαν να φαίνονται οι ακτές της Σικελίας.

Δυο ανήλικα αγόρια δεκάξι και δεκαεπτά ετών, αιγυπτιακής εθνικότητας, κρατούνται προσωρινά και ανακρίνονται τις ώρες αυτές από τις ιταλικές αρχές , με ισχυρές υποψίες ότι συνεργάσθηκαν με τους δουλέμπορούς, μοιράζοντας φαγητό στους επιβάτες, κατά την διάρκεια του διάπλου. Η πόλη της Κατάνης, στο μεταξύ, μετά την πολλοστή αυτή τραγωδία που κόστισε την ζωή σε έξι άτομα, κήρυξε επίσημα ημέρα πένθους, για την επόμενη Τετάρτη.

Πηγή: Νewsdesk ΣΚΑΪ, ΑΜΠΕ