Απορρίφθηκε η αίτηση Μπρέιβικ να σπουδάσει στο Πανεπιστήμιο του Όσλο

Το Πανεπιστήμιο του Όσλο απέρριψε την αίτηση του ακροδεξιού εξτρεμιστή Άντερς Μπρέιβικ να σπουδάσει πολιτικές επιστήμες καθώς κρίθηκε πως δεν διαθέτει τα απαραίτητα τυπικά προσόντα, όπως ανακοινώθηκε την Τρίτη.

«Το συμπέρασμα είναι ότι δεν διαθέτει τα αναγκαία προσόντα για να ενταχθεί σε έναν κύκλο σπουδών πολιτικής επιστήμης», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Όλε Πέτερ Ότερσεν, πρύτανης του Πανεπιστημίου του Όσλο.

Ο Μπρέιβικ έχει καταδικασθεί σε 21 χρόνια κάθειρξης, τη μέγιστη δυνατή ποινή στη Νορβηγία (με δυνατότητα παράτασης) καθότι στις 22 Ιουλίου 2011 σκότωσε 77 ανθρώπους, πυροδοτώντας αρχικά μια βόμβα κοντά στην έδρα της κυβέρνησης στο Όσλο, και στη συνέχεια ανοίγοντας πυρ στη θερινή κατασκήνωση της νεολαίας του κυβερνώντος Εργατικού Κόμματος στο νησί Ουτόια.

Όπως παραδέχθηκε ο ίδιος στο δικαστήριο, στόχος του ήταν να πολεμήσει κατά της «πολυπολιτισμικής κοινωνίας» και των επιρροών της Αριστεράς και του Ισλάμ στην Ευρώπη. Έχει μάλιστα αποσαφηνίσει πως προτίθεται να συνεχίσει τον ιδεολογικό του αγώνα και από την φυλακή.

Η υποψηφιότητά του όμως, η οποία είχε προκαλέσει έντονο προβληματισμό σε μέλη του διδακτικού προσωπικού, δεν έγινε δεκτή. Σύμφωνα με τον κ. Ότερσεν, του εστάλη ως είθισται μια τυποποιημένη επιστολή στην οποία του εξηγούνται οι λόγοι της απόρριψης αυτής.

Στη Νορβηγία, τα πανεπιστήμια επιλέγουν τους υποψηφίους σπουδαστές με βάση τους βαθμούς στις εξετάσεις τους στην δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Ο Μπρέιβικ, 34 ετών σήμερα, είχε διακόψει την φοίτησή του στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, αλλά, σύμφωνα με δικηγόρο του, άρχισε να μελετά εκ νέου στη φυλακή για να βελτιώσει το επίπεδο της μόρφωσής του και να λάβει απολυτήριο.
Πηγή: Newsdesk ΣΚΑΪ, με πληροφορίες από ΑΜΠΕ/Γαλλικό Πρακτορείο